Najnovije vijesti

Medžlis IZ Gradačac uručio zahvalnice za profesionalnu intervenciju i brzo gašenje požara u džamiji “Husejniji”

13/12/2023 | objavio Radio Gradačac
Medžlis IZ Gradačac uručio zahvalnice za profesionalnu intervenciju i brzo gašenje požara u džamiji “Husejniji”
GRADAČAC

U srijedu, 6.12.2023. godine, u prostorijama Medžlisa slamske zajednice Gradačac održan prijem i dodjela zahvalnica PU Gradačac, PVJ Gradačac i Dževadu Muratoviću za profesionalnu intervenciju, lokalizaciju i brzo gašenje požara u džamiji Husejniji. Intervencija je uslijedila 19. novembra ove godine, kada je u džamiji “Husejnija” u Gradačcu izazvan požar, te nastala velika materijalna šteta na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine čija je temeljita restauracija trajala četiri godine i nedavno završena. 

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Gradačac, Haso Omerović, nedavno je razgovarao sa reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem u Sarajevu vezano za požar u džamiji Husejniji.

Kako je istaknuto, od dana podmetanja požara do danas, koordiniraju i vode se aktivnosti na svim nivoima Islamske zajednice počevši od Medžlisa, Muftijstva tuzlanskog, Rijaseta, Vakufske direkcije, reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića i muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića.

Iskazana je i velika spremnost šire društvene zajednice da pomogne sanaciju nastale štete i završetak kompletnog projekta restauracije koji podrazumijeva ranije planiranu adaptaciju stubova trijema, munaru, ulazne kapije, ogradu, harem i haremski kameni zid oko džamije, saopćeno je iz Medžlisa IZ Gradačac.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine, proglasila je „Graditeljsku cjelinu – Husejnija (Husein-kapetana Gradaščevića) džamija u Gradačcu“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine: džamija, abdesthana, biblioteka i harem sa nišanima i ulazne kapije.

Radio Gradačac / MIZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube