Najnovije vijesti

MEG Projekat: 220.000 KM za izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu

08/05/2018 | objavio Radio Gradačac
MEG Projekat: 220.000 KM za izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu
GRADAČAC

Danas je u Sarajevu u okviru MEG projekta – Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja potpisan Sporazum o bespovratnim sredstvima za partnerske jedinice lokalne samouprave, a radi se o iznosu od 4,5 miliona KM za prvu godinu projekta.

Taj iznos obezbijedila je Vlada Švicarske kroz MEG projekt, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), dok su se partnerske općine i gradovi obavezali da će također osigurati iznose iz vlastitih izvora finansiranja.

Danas potpisani sporazumi odnose se na sredstva koja će biti upotrijebljena za obnovu infrastrukture kao što je vodovodna mreža, zatim smanjenje gubitaka vode i sanaciju kanalizacione mreže te ulaganje u poslovno okruženje, podršku preduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.

Dio tih sredstava će biti uložen i u razvoj općine Gradačac. U ovoj fazi projekta odobrena su sredstva u iznosu od oko 220.000 KM koja će biti uložena u izgradnju kanalizacione mreže u Gradačcu.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer pojasnila je da će Vlada njene zemlje tokom naredne četiri godine, koliko će trajati projekt, donirati ukupan iznos od 20 miliona KM, dok će općine i gradovi izdvojiti iznos od oko 6,5 miliona KM. Naglasila je da MEG predstavlja mnogo više od samih investicija.  Načelnicima općina i gradonačelnicima poručila je da su sada općine konkurentne jedne drugima te da moraju učiniti sve da svoje lokalne samouprave učine što atraktivnijim.

Rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu je kazala da će zahvaljujući tom projektu otprilike 4.000 domaćinstava prvi put biti spojeno na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Posebno je naglasila da MEG projekt nije kratkoročna inicijativa već dugoročni poduhvat.

Sporazume su potpisali načelnici 13 općina i gradonačelnici pet gradova u Bosni i Hercegovini: Bosanske Krupe, Gračanice, Gradčca, Gradiške, Kalesije, Kostajnice, Kozarske Dubice, Prnjavora, Sanskog Mostar, Teslića, Tešnja i Žepča, te gradonačelnici: Bihaća, Cazina, Doboja, Prijedora i Tuzle.

Radio Gradačac / Fena / Foto: FB (Edis Dervišagić)

 

Comments are closed.

YouTube