Najnovije vijesti

MEG projekat: pozitivan razvoj općine u oblasti okolišnog i ekonomskog upravljanja

21/11/2018 | objavio Radio Gradačac
MEG projekat: pozitivan razvoj općine u oblasti okolišnog i ekonomskog upravljanja
GRADAČAC

Jučer je Općini Gradačac u okviru projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) dodijeljen certifikat o uspješnoj saradnji u prvoj godini projekta. Ovim priznanjem potvrđen je pozitivan razvoj općine u oblasti okolišnog i ekonomskog upravljanja.

MEG projekat se implementira u 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave grupisanih u dva geografska klastera: “Sjeverozapadni” klaster (Unsko-sanski kanton i šire područje regije Prijedora), i “Sjeveroistočni” klaster (šire područje regija Doboj i Tuzla). Sljedeće jedinice lokalne samouprave učestvuju u projektu: Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Doboj, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj, Tuzla, Velika Kladuša, Žepče.

Na osnovu rezultata napretka Općine Gradačac utvrđena je metodologija finansijske podrške gdje je Općini Gradačac dodijeljeno oko 225.000 KM za realizaciju komunalnih projekata. Ova sredstva, zajedno sa učešćem Općine Gradačac, bit će utrošena u izgradnju kanalizacione mreže u MZ Bagdale. Na osnovu ostvarenja napretka u realizaciji ovog projekta Općina ima mogućnost i u narednom periodu unaprijediti  rad lokalne uprave što će rezultirati i povlačenjem novih sredstava za nove projekte.

Projekat finansira Vlada Švicarske a dio je Programa saradnje Švicarske u BiH, u domenu  Lokalne uprave i općinskih usluga, a realizira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

 

Radio Gradačac / Općina Gradačac

Comments are closed.

YouTube