Najnovije vijesti

Mevlud – Rođenje Muhameda a.s.

07/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Mevlud – Rođenje Muhameda a.s.
Vjerske zajednice

Mevlud, dan rođenja Muhammeda a.s., u islamskoj tradiciji obilježava se 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih događaja za muslimane jer Poslanikovo, a.s., rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

“Mi smo te (Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, kaže se u Kur'anu Časnom (El-Enbijā’ 107). Poslanik Muhammed, a.s., za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahimova i radosni navjestitelj Isaov, a.s.“ (Hadis) Poslanikovim, a.s., rođenjem i pojavom, najmirisnije ruže na drvetu poslanstva, označen je završetak poslaničkog ciklusa.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika, a.s., kao nekog ko je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao ‘usvetun hasenetun – divan uzor’  iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed, a.s., se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti.

Čovječanstvu je vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe i tako dalje.

Iz poštovanja prema svom voljenom Poslaniku, a.s., muslimani u Bosni i Hercegovini stoljećima 12. rebiu-l-evvel obilježavaju učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu, a.s. Rođenje Božijeg Poslanika, a.s., bilo je izvor posebnog nadahnuća našim darovitim prethodnicima i savremenicima koji su u  pobožnim spjevovima – mevludima  opisali vrijeme i okolnosti  u kojima se rodio i živio Muhammed, a.s., saopćeno je iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine Mevlud obilježavamo u subotu, 8. oktobra 2022. godine. Centralna manifestacija za područje Mežlisa Islamske zajednice Gradačac održat će se u Reuf-begovoj džamiji nakon akšam-namaza. Gost predavač je hafiz Mirnes. ef. Spahić.

MEVLUD ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Slika može predstavljati na otvorenom i tekst

Radio Gradačac / Rijaset Islamske zajednice u BiH

Comments are closed.

YouTube