Najnovije vijesti

Mirna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

11/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Mirna šetnja u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici
Tuzlanski kanton

I ovog 11-tog u mjesecu članice Udruženja „Žene Srebrenice“ su se okupile na Trgu slobode u Tuzli. Ukazale su na potrebu za ubrzanjem procesa traženja nestalih i kažnjavanja zločinaca, jer kako vrijeme odmiče sve je manje živih svjedoka.

Od ukupno 35.000 nestalih na području cijele BiH do sada je pronađeno i identifikovano oko 27 i po hiljada. Još se traga za više od 7 i po hiljada nestalih na području cijele BiH. Od toga oko 1600 žrtava je iz Podrinja.

Majke Srebrenice protestima nastoje animirati nadležne institucije da ubrzaju proces traženja nestalih i istrage o ratnim zločinima. 

Građani Gradačca su se danas okupili na poziv Udruženja NUR kako bi mirnom šetnjom, od gradskog trga do kružnog toka, dali podršku majkama Srebrenice u njihovim nastojanjima da očuvaju sjećanje na ubijene članove njihovih porodica.

Srebreničkih majki je sve manje. Odlaze jedna po jedna. Na nama mladima, na novim generacijama jeste da nastavimo tu borbu i preuzmemo dio tereta sa njihovih leđa. Tuzla ne smije biti jedini grad koji svakog jedanaestog poziva sugrađane, koji podsjeća na genocid, koji poziva na pravdu. To mora biti u svakom gradu, poručeno je iz Udruženja NUR.May be an image of jedna ili više osoba, people standing, footwear i ulica

Kako javlja RTV TK, protekle sedmice u Sarajevu je održan sastanak Savjetodavnog odbora Instituta za nestale s delegacijama udruženja koji rade na pronalasku nestalih osoba u BiH. Zaključeno je da Zakon o nestalim osobama BiH iako donesen 2004. godine nije implementiran u cjelosti.

Još nije formiran Fond koji bi pomagao prorodicama nestalih i udruženjima, tako da je upućena inicijativa prema Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH da se formira ekspertna radna grupa koja bi vodila proces izrade jedne cjelovite strategije rješavanja sudbine nestalih.

Poručeno je da vlasti moraju da iznađu političku volju i osiguraju da se sve agencije uključe u proces kao i da im se na raspolaganje stave svi  potrebni resursi. Ponovo je upućen apel svima koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava proteklog rata, da o tome konačno progovore i omoguće žrtvama konačni smiraj.

Današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružio se i Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH.

Radio Gradačac / RTVTK / Udruženje NUR Gradačac

Comments are closed.

YouTube