Najnovije vijesti

Mladi diskutovali o migraciji mladih ljudi

21/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Mladi diskutovali o migraciji mladih ljudi
GRADAČAC

Danas je Gradačcu održana finalana diskusija na temu „Migracija mladih ljudi“, koja je jedna od aktivnosti omladinske konferencije u sklopu Erasmus+ projekta „Brain Drain, Brain Gain + Circular Migration“ (BB+C). Omladinska konferencija održava se u Gradačcu od 17 do 22.septembra, a kroz razne radionice mladi učesnici iz 7 zemalja prezenotvali su svoja mišljenja na temu migracije mladih ljudi.

U projektu učestvuje 10 omladinskih organizacija iz sedam zemalja: Institut za razvoj mladih KULT i Gimnazija „Obala“ iz Bosne i Hercegovine, Volonterski centar Skopje iz Makedonije, Mladiinfo Montenegro iz Crne Gore, Hrvatski filmski savez iz Hrvatske, NVO Duga i Ekološki centar Vojvidina iz Srbije, Omladinski centar Velenje iz Slovenije te Ured za mlade iz Nimberga i NGO Memos iz Njemačke.

Amila Dedić iz Instituta za razvoj mladih KULT, naglašava da su neki od razloga zbog kojih mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu, neperspektivnost jer  mladi ne vide priliku za napredak u svojoj zemlji. Pitanje odlaska mladih treba da bude u fokusu svih sektora, kako bi se došlo do konačnog rješenja ovog problema.

Jedan od problema kada su u pitanju mladi ljudi, jeste pasivnost mladih i nezainteresovanost za važna pitanja koja se tiču njihove budućnosti. Institut za razvoj mladih KULT, radi na tome da animira mlade ljude u svim sferama života i da oni budu ti koji će prepoznati problem i pokušati ga riješiti.

Perspektiva ipak postoji, to je jedan od zaključaka sa finalne diskusije. U kakvoj god da se  situaciji nalazimo, postoje one stvari koje se mogu prepoznati. S druge strane postoje vrlo bitini problemi kojima se mormao posvetiti, nakon analiziranja tog stanja, mogu se planirati dugoročna rješenja, rekla je Amila Dedić.

U okviru prvog dijela projekta organizovana je studijska posjeta Skopju a nakon četverodnevne omladinske konferencije u Gradačcu, koja je okupila preko 40 mladih ljudi iz različitih zemalja, treća aktivnost je evaluacijski seminar koji će se održati u Nimbergu u januaru 2018.godine.

Radio Gradačac/ Foto Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube