Najnovije vijesti

Mladi Gradačca na prvom mjestu: Gradonačelniku predane dvije ključne inicijative!

16/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Mladi Gradačca na prvom mjestu: Gradonačelniku predane dvije ključne inicijative!
GRADAČAC

Udruženje KULT Gradačac, Vijeće mladih općine Gradačac, Udruženje mladih “Futura” i Lokalni tim Gradačac Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), udružili su snage kako bi pokrenuli pozitivne promjene u korist mladih Gradačca. Ove omladinske organizacije predstavljaju zajedničku inicijativu pod nazivom “Strategija promjene,” koja ima za cilj rješavanje izazova s kojima se mladi suočavaju u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou.

U okviru te kampanje su u ponedjeljak, 13. novembra, predate Gradskoj upravi Gradačac, na ruke gradonačelnika gospodina Edisa Dervišagića dvije inicijative koje bi unaprijedile pitanja mladih u ovoj lokalnoj zajednici:

  1. Inicijativa za kreiranje Strategije prema mladima Grada Gradačca:

Strategija prema mladima je zakonska obaveza gdje Zakon o mladima FBiH naglašava važnost strateškog djelovanja prema mladima na nivou lokalne zajednice te uključivanje mladih u proces izrade ovog dokumenta. Cilj nam je  stvoriti okruženje koje će odražavati njihove stvarne potrebe i izazove. Vjerujemo da je saradnja sa lokalnim vlastima ključna za ostvarivanje održivih promjena i jačanje zajednice.

  1. Inicijativa za adaptaciju – opremanje prostora za mlade grada Gradačac:

Paralelno s inicijativom za strategiju, pokrećemo inicijativu za adaptaciju i opremanje prostora za mlade, posebno usmjerenog prema Ljetnom trening centru za mlade na Popovači. Smatramo da mladi zaslužuju prostor prilagođen njihovim potrebama kako bi se potaknule kreativnost, edukacija i razvoj njihovih talenata.

Pozivamo lokalnu zajednicu, medije i sve zainteresirane da podrže ove inicijative te pridonesu izgradnji pozitivnog okruženja za mlade Gradačca. Budimo zajedno u oblikovanju budućnosti koja će odražavati potrebe i snove mladih ljudi.

Za više informacija o inicijativi “Strategija promjene”, možete zapratiti njihovu Facebook stranicu.

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji financira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Radio Gradačac / Strategija promjene / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube