Najnovije vijesti

Mladi iz Gradačca i Srebrenika razgovarali o budućnosti BiH

13/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Mladi iz Gradačca i Srebrenika razgovarali o budućnosti BiH
GRADAČAC

Udruženje KULT Gradačac, Vijeće mladih općine Gradačac, Udruženje mladih “Futura” i Lokalni tim Gradačac Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH) uspješno su organizovali događaj posvećen mladima i promjenama u BiH, u sklopu inicijative “Strategija promjene”. Ova inicijativa ima za cilj rješavanje nedostatka aktivizma mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou u Gradačcu.

Današnji događaj je započeo sa prezentacijom “Upoznaj svoja prava” koju je održao potpredsjednik Vijeća mladih Tuzlanskog kantona, Ammar Grabić, a pružila je vrijedne uvide u prava i obaveze mladih u Bosni i Hercegovini, naglašavajući važnost aktivnog građanstva i angažmana mladih u procesima donošenja odluka.

Nakon uvodnog predavanja, uslijedila je živa debata na temu “Da li su mladi u BiH zainteresirani za promjene?”. Učesnici/ce iz Srebrenika i Gradačca, organizovani u grupe za afirmaciju i negaciju, strastveno su diskutovali o ovoj važnoj temi.

Ova interaktivna diskusija omogućila je mladima da izraze svoje stavove, razmijene mišljenja i aktivno učestvuju u razgovoru o budućnosti Bosne i Hercegovine. Debata je istakla da mladi imaju ključnu ulogu u oblikovanju pozitivnih društvenih promjena i da su njihovi glasovi od suštinskog značaja za bolju budućnost.

– Danas smo okupili skoro 30 mladih iz Gradačca i Srebrenika, a njihova strast i angažman inspiriraju nas da nastavimo s ovakvim događajima. Radujemo se budućim aktivnostima koje će omogućiti mladima da doprinesu pozitivnim promjenama u gradu Gradačac, ističe koordinatorica Lokalnog tima ASuBiH Gradačac, Amina Omerbašić

Osim toga, želimo napomenuti da će se izneseni stavovi kroz debatu inkorporirati u Analizu stanja i potreba mladih na području grada Gradačac. Taj dokument će rezultirati anketiranjem oko 350 mladih ljudi.

Za više informacija o inicijativi “Strategija promjene”, možete zapratiti njihovu Facebook stranicu.

Ova kampanja je dio projekta PRAGG koji financira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih incijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT.

Radio Gradačac / Inicijativa “Strategija promjene”

Comments are closed.

YouTube