Najnovije vijesti

Mladi iz Gradačca na Sajmu lokalnih građanskih inicijativa

10/02/2018 | objavio Radio Gradačac
Mladi iz Gradačca na Sajmu lokalnih građanskih inicijativa
GRADAČAC

Institut za razvoj mladih KULT Sarajevo danas organizuje Sajam organizacija i lokalnih građanskih inicijativa na Ilidži. Inicijative koje će realizovati u svojim lokalnim zajednicama, na Sajmu će predstaviti  organizacije iz Nevesinja, Stoca, Blažuja, Gradačca, Ugljevika, Bosanske Krupe, Visokog, Vareša i drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Riječ je o inicijativama koje su mladi ljudi prepoznali kao probleme ili nedostatke u svojim lokalnim zajednicama, a koji će kroz aktivan angažman mladih ljudi, podršku Insituta, lokalnih vlasti i organizacija, napokon biti riješeni. Tako ćemo do juna 2018. godine imati uređena školska dvorišta u ruralnim dijelovima BiH, poboljšane kulturne i sportske sadržaje, bolji kvalitet zraka, a neke organizacije će pružiti i konkretnu pomoć osobama sa umanjenim intelektualnim sposobnostima. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Realizaciju inicijativa finansijski je podržao Institut za razvoj mladih KULT, a ugovore o dodjeli sredstava za realizaciju malih građanskih inicijativa potpisat će petnaest organizacija sa područja BiH. Mladi iz Vijeća mladih općine Gradačca rade kampanju za izgradnju omladinskog centra i za tu namjenu će dobiti 2.000 KM.

Ukoliko mladima pružite priliku da budu aktivni i pokažu svoja znanja i inicijative sigurno je da će imati razloga da aktivno djeluju u lokalnoj zajednici a samim tim i ostanu u Bosni i Hercegovini. Tako i članovi Vijeća mladih iz Gradačca ovom inicijativom žele da poboljšaju svoj statuts i poboljšaju položaj mladih u društvu. Taj projekat je visoko ocijenjen i podržan od strane Instituta za razvoj mladih KULT, rekla je u Mirela Ajanović u izjavi za Radio Gradačac.

Institut za razvoj mladih KULT podržao je oko 13.500 mladih u Bosni i Hercegovini i regiji u njihovim zajedničkim inicijativama za poboljšanje položaja mladih u društvu. U posljednjih 5 godina Institut je dodijelio preko 2.500.000 KM kroz grantove nevladinim organizacijama.

Radio Gradačac / Institut za razvoj mladih KULT Sarajevo

Comments are closed.

YouTube