Najnovije vijesti

Mladi započeli svoju trenersku priču u projektu “AKTIVizam na djelu”

08/08/2019 | objavio Radio Gradačac
Mladi započeli svoju trenersku priču u projektu “AKTIVizam na djelu”
GRADAČAC

“Trening za trenere”, naziv je AktivKULT kampa koji je od 1. do 7. avgusta 2019. godine održan u Gradačcu u organizaciji Udruženja KULT Gradačac, Vijeća mladih Gradačac i Grada Gradačac.

Sada već tradicionalni AktivKULT kamp okupio je preko 20 mladih Gradačačana koji su tokom sedam dana trajanja kampa imali priliku učiti o vještinama trenera, komunikaciji, javnom nastupu, timskom radu, pisanju projektnih prijedloga i korištenju digitalnih alata u neformalnom obrazovanju, ali i razmijeniti svoja dosadašnja iskustva. AktivKULT kamp je prva od aktivnosti u okviru projekta “AKTIVizam na djelu!”, koji se održao na prostoru budućeg Trening centra za mlade, na obali jezera Vidara.

Projekat je podržan kroz Regionalni program lokalne demokratije Zapadnog Balkana – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

– Ovogodišnji kamp predstavlja ustvari jednu vrstu evaluacije naših dosadašnjih obuka, kampova i projekata. Naime, omladinski lideri/ice, koji su prošli ovaj trening, imat će mogućnost da naučena znanja prenesu u kreiranju svojih radionica, na temu koju oni odaberu i u pokretanju vidljivih promjena u  svojoj lokalnoj zajednici – volonterskih akcija, ističe organizator kampa

Utisci učesnika ovogodišnjeg AktivKULT kampa su sljedeći:

Pohvalio bih trenera Emira Karamujića na odlično pruženom znanju iz tema verbalne i nerverbalne komunikacije te vještinama u vođenju radionica. Atmosfera koja je na kampu vladala je zračila pozitivnom energijom. Kroz sedmodnevno iskustvo kampovanja, svi učesnici, uključujući i mene samog, smo u velikom procentu pobijedili strah od javnog govora i nastupa. Smatram da će nam ovaj trening biti dobra podloga u bućnosti, ukoliko odlučimo pokrenuti vlastite radionice i sesije, rekao je Mehdin Omić.

Nevjerovatno kako nešto može biti u istu ruku i edukativno i zanimljivo, a istovremeno upoznate divne i inspirativne osobe. Nisam ni pomislio da ću dobiti priliku da se ovoliko promijenim, da se oslobodim pred drugima i da mogu pričati o nekim temama. Hvala Udruženju “KULT” Gradačac i organizatorima na pruženoj prilici, kazao je Ismar Ajkunić sumirajući svoje utiske sa ovogodišnjeg kampa.

Pored svih radionica i aktivnog rada, učesnici/ce su imali priliku posjetiti Ronilački klub “Vidara” i upoznati se sa njihovim radom, a domaćini su se potrudili i organizovali radionicu ronjena, što je izazvalo oduševljenje kod omladinaca.

– U narednom periodu nas očekuje priprema dvodnevnih radionica, a priliku za njihovo pohađanje će imati mladi iz Gradačca u septembru i oktobru ove godine. Sve potrebne informacije i tačne termine održavanja radionica biće objavljeni na Facebook stranici Udruženja, a mi vas pozivamo da nas zapratite i uključite se u nastavak projekta, navode iz Udruženja KULT Gradačac.

Radio Gradačac / Udruženje KULT Gradačac

Comments are closed.

YouTube