Najnovije vijesti

Moramo pomoći sami sebi, pa će nam pomoći i Evropska unija

16/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Moramo pomoći sami sebi, pa će nam pomoći i Evropska unija
GRADAČAC

Razvoj i jačanje konkurentnosti bosanskohercegovačke poljoprivede, u bespoštednoj borbi za domaće i evropsko tržište, mogući su samo organizovanjem i udruživanjem poljoprivrednih proizvođača i zajedničkim nastupom prema vlastima u BIH, na svim nivoima, u smislu ubrzanja usvajanja ili izmjena zakonske i druge regulative u ovoj oblasti. Udruživanje bi omogućilo i smanjenje troškova, povoljniju nabavku repromaterijla i zajednički nastup na tržištu. Ovo je, u najkraćem, naš slobodan zaključak sa današnjeg foruma održanog u Gradačcu.

Nakon uspješno održanih foruma na temu poljoprivrede i ruralnog razvoja u sedam bh. gradova, održavanjem današnjeg foruma u Gradačcu nastavljene su aktivnosti Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) u okviru projekta o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede i mogućnostima koje pruža proces EU integracija.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini pokrenuo je javni dijalog sa poljoprivrednicima i ruralnim stanovništvom u BiH. Cilj je promocija boljeg razumijevanja zahtjeva Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Projekat uključuje sveobuhvatnu kampanju informisanja i javne forume, kao i različite informativno-edukativne događaje u 10 odabranih općina BiH.

Jedna od odabranih općina je i Gradačac, gdje je danas održan forum na temu  Europskih perspektiva bh. poljoprivrede. Dijalog ima za cilj da pojasni pitanja evropskih integracija i značaja podrške u procesu jačanja konkurentnosti bh. poljoprivredne proizvodnje i razvoju ruralnih područja.

U audio prilogu poslušajte šta je danas na forumu izjavio  ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU

 

Današnji forum u Gradačcu izazvao je veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, kojima su se obratili domaći, regionalni i međunarodni stručnjaci u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, dajući odgovore na konkretna pitanja  poljoprivrednika i savjete za unapređenju njihove proizvodnje. Nakon foruma  organizovan je informativno-edukativni sajam, na kojem su izlagali partneri projekta.

Radio Gradačac / Foto Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube