Najnovije vijesti

Mubarek noć Lejletul-miradž i Dan vakifa

17/02/2023 | objavio Radio Gradačac
Mubarek noć Lejletul-miradž i Dan vakifa
Vjerske zajednice

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak 17. februara 2023. godine sa akšam-namazom nastupa blagoslovljena noć Lejletul-miradž. Islamski izvori o ovoj blagoslovljenoj noći govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a. s. od Mesdžidul-harama (Mekka) do Mesdžidul-Aksaa (Kuds-Jerusalem) i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta.

U ovoj blagoslovljenoj i odabranoj noći Allah, dželle šanuhu, propisao je klanjanje namaza. Zanimljivo je primjetiti da je namaz kao obavezna dužnost i jedan od stubova islama, objavljen i propisan na nebesima.

Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama.

U našoj domovini ovaj dan se obilježava i kao Dan vakifa, onih koji svoju imovinu ostavljaju kao zadužbinu na korist generacijama poslije njih.

Dan vakifa, kojim se želi podsjetiti na sve vakife u Bosni i Hercegovini, prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini obilježava se 17. februara, i to od 1935. godine. Povod za uspostavljanje tog datuma proizašao je iz obilježavanja 400. godišnjice postojanja i djelovanja Gazi Husrev-begovog vakufa.

Dan vakifa je dan u kome se sjećamo vakifa i njihovih velikih zasluga za Islamsku zajednicu, kazao je za Agenciju MINA direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

U dugoj historiji obilježavnja tog dana, svjedočilo se velikim društvenim, političkim i socijalnim promjenama na ovim prostorima.

 

Radio Gradačac / Islamska zajednica u BiH

Comments are closed.

YouTube