Najnovije vijesti

Muslimani širom svijeta, nakon 29 dana posta, sutra slave Ramazanski bajram

03/06/2019 | objavio Radio Gradačac
Muslimani širom svijeta, nakon 29 dana posta, sutra slave Ramazanski bajram
Vjerske zajednice

Muslimani širom svijeta sutra slave najradosniji praznik Ramazanski bajram koji nastupa nakon 29 dana posta, odricanja od hrane i pića kao i uzdržavanja od svih vrsta grijeha. Mjeseca dobrih djela u kojem je počela objava časnog Kur`ana.

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Gradačac klanjat će se u 5:40 sati, a prema protokolu, učenje salavata će početi u 4:15.

Danas, nakon ikindije namaza postavljeni su barjaci na munarama džamija gdje će ostati sve do ikindije trećeg dana Bajrama.

U srijedu, drugog dana Bajrama, biće obilježen Dan šehida obilaskom spomen obilježja i mezarja, te učenjem tevhida i poklanjanjem hatme pred duše šehida u svim džamijama Medžlisa IZ. Na Banji Ilidži će biti upriličen prijem za predstavnike porodica šehida i boračkih organizacija.

Bajramsku čestitku vjernicima danas je uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama 1440. h.g.

U čestitki reisu-l-uleme Kavazovića se, između ostalog, kaže: – Danas poslije akšam-namaza voljom Milostivog svjedočit ćemo pojavi mlađaka, kojim se završava post mjeseca ramazana. I ovaj ramazan smo proveli snažeći svoju vjeru i odlučnost da istrajemo na putu dobra. Mir koji nam je donio ovaj odabrani mjesec osjećamo u svojim dušama, u svojim porodicama i u džematima. Želja nam je da se on prenese i u dane koji su pred nama, da bude svjetlost koja će nas voditi kroz život.

Redakcija Radija Gradačac svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućuje najsrdačnije čestitke povodom ovog velikog praznika uz želju da bajramske dane provedete u miru i rahatluku, okruženi porodicom i prijateljima!

Bajram šerif mubarek olsun!

Radio Gradačac / MINA / RTV BIR

Comments are closed.

YouTube