Najnovije vijesti

Mustafa Novalić, sjećanje

07/02/2022 | objavio Radio Gradačac
Mustafa Novalić, sjećanje
Na današnji dan

Prije 29 godina, 7. februara 1993., u Tuzli je od posljedica ranjavanja preminuo Mustafa Novalić, profesor književnosti. Ranjen je 26. januara na području Donjih Krečana, gdje je kao načelnik Informativne službe 107. Viteške motorizovane brigade boravio sa ekipom talijanskih novinara. U to vrijeme pripremao se da preuzme mjesto ministra u Vladi (tada) Okruga Tuzla.

Mustafa Novalić rođen je 5. januara 1952. godine u Gradačcu gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju kao učenik 16-te generacije ove ustanove. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Odsjeku za književnost. Radio je kao profesor književnosti, a agresija na Bosnu i Hercegovinu ga je zatekla na mjestu direktora gradačacke Gimnazije.

Mustafa Novalić bio je član Ratnog predsjedništva općine Gradačac i rukovodilac Press centra, a radeći ovaj posao bio je i dopisnik tadašnje RTV BiH. Njegova javljanja često su bila jedini glas koji je upoznavao širu javnost o dramatičnim ratnim trenucima i strahotama razaranja Gradačca.

Iz arhive Radija Gradačac izdvajamo javljanje iz oktobra ‘92. neposredno pred pokušaj ulaska Oklopnog voza u Gradačac:

 

Profesor Novalić je objavio i niz tekstova iz kulturne baštine Bosne i Hercegovine. U njima je uvijek dolazila do izražaja njegova velika ljubav prema domovini i bošnjačkom narodu. Iznad svega je volio Bosnu i svoj rodni Gradačac.

Akademik Muhamed Filipović u časopisu za kulturu Diwan, između ostalog, napisao je: „Nisam siguran tko je tu na gubitku: da li Mustafa završivši život pun nade i obećanja (a on je imao što da obeća), ili smo na gubitku mi koji smo ostali da nam se na savjest sruči spoznaja o nesigurnosti, o prevrtljivosti ljudskih riječi i obećanja, o nezajažljivo gramzivoj prirodi i bešćutnosti ljudskog bića.“

Objavljivao je kratke priče u beogradskim novinama i časopisima ”Književna reč”, ”Vidici” i ”Letopis Matice srpske”, a kulturološke članke i pamflete u sarajevskom ”Preporodu” i tuzlanskom ”Zmaju od Bosne”. Iza Novalićeve smrti ostali su neobjavljeni rukopisi dva romana, novela i dnevničkih zapisa. Za života objavio je samo jednu knjigu novela ”Pobratimstvo” (1989.) koja je nagovijestila velike književne mogućnosti, te ga svrstala u red talentovanih književnika srednje generacije, koji je trebao tek da stvara i pred kojim je bila književna perspektiva.

U sjećanje na svog nekadašnjeg učenika, profesora i direktora, Gimnazija u Gradačcu nosi njegovo ime, baš kao i ulica u naselju Svirac gdje je Mustafa Novalić rođen i živio.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube