Najnovije vijesti

Na današnji dan 1905. godine rođen Hasan Kikić

20/08/2023 | objavio Radio Gradačac
Na današnji dan 1905. godine rođen Hasan Kikić
KULTURA

Na današnji dan, 20.08.1905. godine u Gradačcu rođen Hasan Kikić, bosanskohercegovački književnik. Kikićev život bio je ispunjen velikim stvaralačkim naporom, produktivnog književnog stvaraoca na strani socijalno obespravljenih i potlaćenih.

Učiteljsku školu je pohađao u Derventi i Zagrebu, radio kao učitelj u Pašinom Konaku (Hajdarevići) u okolini Zavidovića, Rogatici, Gornjem Sjeničaku u okolini Vrginmosta (Gvozd) i Pisarovini u Hrvatskoj. Pravni fakultet završio je u Beogradu. Sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupićem je 1937. godine pokrenuo u Zagrebu muslimanski časopis “Putokaz”.


Poslušajte sjećanje na književnika i revolucionara Hasana Kikića koje je za Radio Gradačac govorio njegov brat Mustafa Kikić u emisjiji “Među nama” 2011. godine: 


Sa početkom Drugog svjetskog rata odlazi u partizane u februaru 1942. i kao komesar bataljona gine tri mjeseca kasnije. Četnici su ga mučki ubili u zasjedi, na Čemernici 6. maja 1942. godine.

Svoje književno djelo, kao i život u cjelini posvetio je siromašnom i napaćenom bosanskom čovjeku, iz čijih je redova i sam ponikao. Iz Kikićevog pera progovorio je narod, ojađen i pritisnut nevoljama, izmučen i napaćen. U njegovu čast i nekoliko škola u BiH je nosilo ili još uvijek nosi njegovo ime.


U povodu 100 godina rođenja književnika Hasana Kikića štampana je poštanka marka JP “BH Pošta” d.o.o. nominalne vrijednosti 1,50 KM autora Davora M. Rehara.  


U Gradačcu je 1973. pokrenuta književna manifestacija Kikićevi susreti. Naziv “Hasan Kikić” je dobila Nagrada za prosvjetne radnike u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini. Najbolja i najpoznatija Kikićeva djela su “Provincija u pozadini” (1935), “Ho-ruk” (1936) i “Bukve” (1938).

“Provincija u pozadini”, balestritički ciklus iz rata, čini tematsku cjelinu i predstavlja dokument o djetinjstvu pisca i njegovih vršnjaka, o teškim godinama Prvog svjetskog rata.

Vrijeme Prvog svjetskog rata. Mala provincija u Bosni, pored problema koje nosi rat, susreće se i sa problemom poremećnih ljudskih odnosa. Najveće žrtve su samohrane majke i bespomoćna djeca.

Drama “Provincija u pozadini” snimaljena je u Maglaju 1984. godine prema pripovijetkama Hasana Kikića. Igraju: Nada Đurevska, Mirjana Karanović, Tahir Nikšić, Danilo Stojković. Reditelj: Faruk Sokolović.


O Kikiću je mnogo rečeno, napisano i objavljeno. Njegovom djelu će se uvijek iznova vraćati buduće generacije. Hasanu Kikiću je “mjesto u elitnoj pripovjedačkoj reprezentaciji BiH između dva rata pa i šire u jugoslovenskim okvirima“, navodi web portal HISTORIJA.BA.

Radio Gradačac / Historija.ba

Comments are closed.

YouTube