Najnovije vijesti

IZVJESNO JE: Na Humkama će biti spojeni novi južni vodovod i postojeći gradski vodovod

18/05/2020 | objavio Radio Gradačac
IZVJESNO JE: Na Humkama će biti spojeni novi južni vodovod i postojeći gradski vodovod
GRADAČAC

Iz gradske uprave u Gradačcu za sutra su najavili potpisivanje aneksa ugovora o proširenju vodovodnog sistema na području Gradačca. Radi se o dionici Kerep – rezervoar Humke u okviru projekta “Vodosnabdijevanje Gradačca”, odnosno spoju južnog vodovodnog sistema sa postojećim sistemom gradskog vodovoda u sjevernom dijelu Gradačca.

Dužina buduće trase je 8 km, a dužina planiranog potisno-distributivnog cjevovoda je 12 km. Vrijednost dodatnih radova je nešto više od 838.000 eura, a donatori i finansijeri su Švedska agencija za saradnju i razvoj, Češka razvojna agencija, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Investicijski okvir za zapadni Balkan.

Ugovor će potpisati predstavnici JP “Komunalac” Gradačac i izvođači radova “Buk promet” Bijeljina i “Balegem” Gradačac, a rok za izvođenje radova je 90 dana.

Spajanjem dva sistema koji se snabdijevaju sa različitih izvorišta, već naredne godine bi mogle biti izbjegnute moguće redukcije u snabdijevanju potrošača u gradskom području kojim svjedočimo ovih dana, kao posljedica sušne zime i niskog nivoa podzemnih voda na izvorištu Okanovići. Sistemi će biti komparativni i međusobno se dopunjavati u zavisnosti od potrošnje u pojedinim područjima.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube