Najnovije vijesti

Na “Marš mira 2024” organizovano odlaze 123 učesnika iz Gradačca

05/07/2024 | objavio Radio Gradačac
Na “Marš mira 2024” organizovano odlaze 123 učesnika iz Gradačca
Boračka udruženja

I ove godine za „Marš mira Nezuk-Potočari“ prijavljena je organizovana grupa od 123 učesnika iz Gradačca. Organizacione i tehničke aktivnosti vodi Jedinstvena organizacija boraca „Unija veterana“ grada Gradačac.

Kako je za Radio Gradačac izjavio Munever Beširović, predsjednik JOB „Unija veterana“ grada Gradačac, tradicija i kontinuitet učešća na Maršu mira se nastavlja. Ove godine nastariji učesnik je Mina Mašić koja je demobilisani borac pripadnik Armije RBiH a najmlađi Davud Kavazović rođen 2016. godine. Trećina učesnika iz Gradačca će ove godine ići prvi puta na „Marš mira“.

Ponovo ćemo u miru i tišini krenuti iz Gradačca ka Potočarima gdje ćemo prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici počinjenog jula 1995. godine. Na ovaj način želimo odati počast nevino ubijenim žrtvama, klanjati dženazu i prisustvovati ukopu žrtava genocida. U Potočare ćemo ući u bijelim majicama, transparentima, zastavama i naša grupa je poznata kako jedna od najorganizovanijih na Maršu mira, rekao je Beširović.

Tradicionalno organizaciju odlaska na “Marš mira” iz Gradačca podržava gradska uprava i gradačački privrednici. Kao i prethodnih godina, učesnici pješačkog pohoda iz Gradačca imat će obezbijeđenu hranu, spavanje i majice. Po dolasku u Potočare, treću noć Marša mira, bit će podignuto konačište i otvoren kamp gdje je za učesnike iz Gradačca obezbijeđena večera i spavanje.

Posljednje upute učesnici su dobili sinoć, kada je vodstvo grupe prezentovalo plan puta te dali potrebne savjete za pakovanje opreme i pripreme za odlazak. Učesnici „Marša mira 2024“ iz Gradačca u Nezuk kreću u ponedjeljak 8. jula u 4 sata.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube