Najnovije vijesti

Na ovogodišnjem Maršu mira preko 180 učesnika iz Gradačca

08/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Na ovogodišnjem Maršu mira preko 180 učesnika iz Gradačca
GRADAČAC

U znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine jutros je iz Nezuka prema Potočarima krenuo Marš mira u kojem učestvuje više od šest hiljada osoba.

Sinoć su se u Nezuku sastale sve grupe koje su prethodnih dana krenule iz raznih dijelova naše zemlje kako bi učestvovale u ovogodišnjem Maršu mira, a među njima je i grupa od oko 180 Gradačačana.

Prema ocjenama mnogih učesnika Marša mira prethodnih godina, naši sugrađani su uvijek bili na „nivou zadatka“ i dostojanstveno predstavljali grad Zmaja od Bosne na ovom jedinstvenom događaju kojim se svake godine odaje počast žrtvama genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i daje podrška preživjelima koji su pješačenjem Putem spasa izbjegli stravičnu sudbinu svojih sunarodnjaka.

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od Midhata Šakića, jednog od učesnika Marša, kolona se nalazila u Snagovu. Vremenski uslovi su povoljni, obzirom da nije previše toplo, tako da se kolona kreće prema planiranom rasporedu. Prva etapa završava se večeras u naselju Liplje gdje je pripremljen kamp za učesnike, a biće upriličeni i prigodni sadržaji prisjećanja na tragične događaje iz jula 1995. godine. 

Kolona učesnika bi trećeg dana ovog pohoda, ako vremenske prilike budu povoljne, prvi put nakon 15 godina trebala ići preko Kameničkog brda, stvarnom trasom kojom su se Srebreničani probijali do slobodne teritorije. Na toj ruti ubijeno je 1000 ljudi, dok je još 1000 zarobljeno, a poslije toga i pogubljeno.


Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (općina Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršrute.
Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2019. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Radio Gradačac / Foto: Midhat Šakić / Video: TV Podrinje (YouTube: Dile Kula)

Comments are closed.

YouTube