Najnovije vijesti

Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 35 radnika na crno

06/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona zatečeno 35 radnika na crno
FBiH/BiH

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnih poreznih ureda Sarajevo i Tuzla jučer (05.10.2022. godine) su  izvršili 99 inspekcijskih brzih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, pekarstva, građevinarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo,Novi Grad,Ilidža, Vogošća, Hadžići, Banovići, Gračanica,Gradačac, Lukavac, Srebrenik, Tuzla  i Živinice s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 35 neprijavljenih radnika, 19 obveznika koji nisu evidentirali promet, 6 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, 11 objekata koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa i jednog obveznika koji je posjedovao robu bez porijekla.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja i posjedovanja robe bez porijekla doneseno je 10 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, zapečaćeno je 17 objekata i izdato je 69  prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 146.400,00 KM, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Radio Gradačac / Porezna uprava Federacije BiH

Comments are closed.

YouTube