Najnovije vijesti

Na Sajmu šljve biće održan 1. sajam pčelarstva “Gradačac 2018”

24/08/2018 | objavio Radio Gradačac
Na Sajmu šljve biće održan 1. sajam pčelarstva “Gradačac 2018”
GRADAČAC

U organizaciji udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac, za vrijeme 45. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive, održat će se 1. međunarodni sajam pčelarstva od 29.08. do 01.09.2018. godine.

Očekujemo dolazak 40 do 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. Osim izložbenog salona gdje će moći prezentovati med i pčelinje proizvode izlagači će zajedno sa posjetiocima imati priliku da prisustvuju stručnom savjetovanju koje organizujemo u saradnji sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle. Savjetovanje će se održati 30. avgusta i vjerujemo da će teme biti jako interesantne. Između ostalog, govorit će se o patvorenju pčelinjih proizvoda i brzoj metodi u analizi porijekla meda te pčelinjim proizvodima u liječenju i nutricionizmu, ističe Asmir Duraković, predsjednik Udruženja pčelara „Pčela“ Gradačac.

Na savjetovanju će posebna pažnja biti posvećena značaju pčela u voćarstvu te pesticidima i njihovoj zakonskoj regulative, kao i teme vezane za standardizaciju u pčelarstvu i u organskoj proizvodnji.

Na 1. međunarodnom sajmu pčelarstva u Gradačcu biće dodijeljene medalje za kvalitet ocijenjenih medova a analiza će se vršiti na Tehnološkom fakultetu u Tuzli fizikalno-hemijskom i senzorskom metodom.

Naše udruženje već duže vrijeme razmatra mogućnost organizovanja sajma pčelarstva. Naime, niz godina na Sajmu šljive dolaze proizvođači meda i pčelinjih proizvoda, a u protekle dvije godine organizovan je kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim učešćem. Ovaj naš potez bio je logičan slijed događaja, kako bi na jednom mjestu okupili izlagače koji se bave pčelarsvom, proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda, rekao je Duraković.

Ove godine na Sajmu šljive biće uređena posebna izložbena hala u kojoj će biti održan 1. međunarodni sajam pčelarstva u Gradačcu.

Radio Gradačac / Gradačački sajam

Comments are closed.

YouTube