Najnovije vijesti

Nagrada za životno djelo nastavnicima tehničke kulture iz Gradačca

27/12/2016 | objavio Radio Gradačac
Nagrada za životno djelo nastavnicima tehničke kulture iz Gradačca
GRADAČAC

Udruženje za naučno-tehnički odgoj mladih u BiH proglasilo je najuspješnije mlade tehničare, mentore i škole za 2015./16. godinu. Dodijeljene su tri Nagrade „Ešref Korjenić“ za životno djelo u oblasti tehničke kulture, od čega dvije dugogodišnjim članovima Jovanu Stefanoviću i Omeru Selimoviću iz Gradačca.

To je jedan vrhunac priznanja koje sam mogao da dobijem od Narodne tehnike BiH. Proglasiti jednog starog penzionera, dodijeliti mu nagradu za životno djelo, za mene je nešto veliko“, izjavio je za Radio Gradačac Jovan Stefanović.

Ja sam izuzetno prijatno iznenađen i zahvaljujem se kolegama koji i dan danas cijene ono što se radilo u proteklih 40 godina. Nisu zaboravili one entuzijaste koji su zbilja doprinijeli razvoju tehničke kulture uopšte“, rekao je Omer Selimović. „Mislim da ovo nije kraj. Ja sam u penziji već četvrta godina i nisam odustao. Svake godine ja sam i na općinskim i na kantonalnim, federalnim takmičenjima. Ako ništa želja me vuče da vidim šta rade, a pomažem onoliko koliko mogu“, kazao je Selimović za Radio Gradačac.

Stefanović ističe da je zajedno sa kolegom Ismetom Hadžiomerovićem bio jedan od prvih nastavnika tehničkog odgoja u Gradačcu. Sa svojim učenicima, takmičarima čak 15 puta plasirao se na savezna takmičenja u tadašnjoj državi.

Malo je ljudi koji se mogu pohvaliti sa 34 priznanja iz oblasti tehnike, među kojima je i Zlatni točak tehnike. Iskustvo i borbenost prenosio je na učenike koji su nastavili njegovim stopama, a pored Selimovića to su još Muhamed Avdić, Ahmet Beširević, Mersed Trakić, Kemala Bahić i Asim Gluhić. „Zbog toga je Gradačac godinama bio među prvima u BiH. I prije rata i poslije njega“, kaže Stefanović. „Ta generacija za sobom je vukla čitavu tehniku u Sjevernoj Bosni, pa čak i čitave BiH. Ljubav prema tehnici i obrazovanju učenika nema granice“, pojašnjava Stefanović svoj recept za uspjeh.

Naglašavajući kako su takmičenja bila jedan veliki podstrek za sve nastavnike, Selimović kao dokaz kvalitete rada izdvaja odlazak na Smotru mladih tehničara u Tešnju. Na nju je iz Gradačca odvezen kamion radova. „Kada smo sve to izložili svi su se čudili otkud toliki radovi, odakle toliki entuzijasti. Mislim da je tada škola „Ivan Goran Kovačić“ osvojila prvo mjesto, a da smo mi bili među prvih pet“, kaže Selimović. Tako je nastalo i svojevrsno rivalstvo, najprije među nastavnicima a potom i učenicima, čime je razvijen jedan strahovito veliki takmičarski duh.

Najveći dio svog radnog vijeka Omer Selimović proveo je u školi „Safvet beg Bašagić“, ranije „Ivo Andrić“, gdje se istakao kao organizator i mentor vannastavnih tehničkih aktivnosti. Sa svojim klubovima mladih tehničara Mostovi i Omega bio je prepoznatljiv na cijelom području ex-Jugoslavije.

Među brojnim plaketama i medaljama ističe se nagrada „Boris Kidrič“ za izuzetne organizatorske sposobnosti u održavanju Savezne smotre na kojoj je zajedno sa svojim učenicima osvojio prvo mjesto. Dobitnik je priznanja u povodu 50 godina Narodne tehnike, srebrne značke BIHAMK-a za rezultate u saobraćajnoj tehničkoj kulturi, kao i priznanja za najuspješnijeg pedagoga na TK.

Iako u penziji, Selimović ostaje vjeran smotrama tehničkog stvaralaštva, pa ističe kako je posebno prijatno bio iznenađen na državnoj smotri u Travniku. Kao član ocjenjivačke Komisije građevinske tehnike primijetio je jedan izuzetno lijep rad u kojem mu je pažnju privuklo ime mentorice. „Bila je to moja učenica Tokić Fatima, što me posebno prijatno iznenadilo. Koliko mi je drago kada sam budem nagrađen, toliko se radujem kada nagrade osvajaju moji nekadašnji učenici“, kaže Selimović.

Inače, Fatima Tokić nastavnica u OŠ „Travnik“ u Travniku, na manifestaciji “Oni su najbolji” u BiH nagrađena je priznanjem Zlatni točak tehnike.

U nadi da će nekadašnji uspjesi mladih tehničara Gradačca ponovo biti dosegnuti, Stefanović i Selimović su složni da je entuzijazam i podrška  škola i lokalne zajednice itekako potrebna.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube