Najnovije vijesti

NAJAVLJUJEMO: Promocija Centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni

05/02/2018 | objavio Radio Gradačac
NAJAVLJUJEMO: Promocija Centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni
GRADAČAC

Općina Gradačac zajedno sa UNDP-om, Turskom razvojnom agencijom (TIKA) i privrednicima iz Gradačca realizuje projekat “Osnivanje Centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni”.

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu općinska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući Centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području općine Gradačac, ali i čitave regije sjeveroistočna Bosna. Uspostavom Centra za stručno osposobljavanje u Gradačcu rješit će se pitanje ponude adekvatne radne snage u tri proizvodne grane koje imaju visoki potencijal za rast, i to: proizvodnja metala i automobila, prerada drveta i proizvodnja tekstila. Centar će pružati prilagođenu obuku za radnike i u domenu osnovnih i naprednih tehnika proizvodnje. Vrijednost projekta je 225.966,00 $.

Ovaj centar nalazit će se na području općine Gradačac, tačnije u renoviranom i adaptiranom starom Srednjoškolskom centru u Gradačcu.

Grupa od 10 svršenih srednjoškolaca iz Gradačca u proteklom periodu završila je obuku (prekvalifikaciju) i 5 radnika koji su obučeni za kompleksnije poslove u BUTGEM trening centru u Bursi (Turska).

Nakon ove obuke isti su zaključili ugovore o radu u gradačačkim firmama. Posebnu obuku prošlo je i 5 edukatora koji će u narednom periodu u Trening centru za stručno osposobljavanje vršiti edukaciju polaznika centra, informišu iz Službe za informisanje Općine Gradačac.

Prezentacija projekta i dodjela ugovora za 10 diplomiranih srednjoškolaca koji su prošli obuku održat će se u srijedu, 7. februara, s početkom u 12.00 sati u Kongresnoj sali Banje Ilidže u Gradačcu.

Radio Gradačac / Općina Gradačac / Foto: UNDP (studijska posjeta)

Comments are closed.

YouTube