Najnovije vijesti

Nasilje u porodici – radio emisija i sastanak sa predstavnicama Udruženja “Vive Žene”

02/09/2023 | objavio Radio Gradačac
Nasilje u porodici – radio emisija i sastanak sa predstavnicama Udruženja “Vive Žene”
GRADAČAC

Jedan od zaključaka Koordinacionog tijela za sigurnost i bezbjednost građana grada Gradačac jeste i  promovisanje  procedura za prijavu nasilja u porodici i broja SOS telefona za pomoć žrtvama nasilja.

Sa  predstavnicama Udruženja “Vive žene”  dogovorene su naredne aktivnosti na ažuriranju Protokola  intervencija u slučajevima nasilja u  porodici, izrade hodograma i  propagandnog materijala  koji će biti dostupan  na cijelom području  grada.

Sastanku sa  Jasnom  Zečević, direktoricom Udruženja i Danijelom Huremović, voditeljicom Sigurne kuće “Vive Žene” prethodila je radio emisija realizovana u studiju Radio Gradačca u kojoj se  analizirala  tema nasilja u porodici, postupanja  zvaničnih institucija,  procedure boravka u Sigurnoj kući i dr.

Najkraći put za prekidanje “začaranog  kruga nasilja” žrtva  može  početi  prijavom  nasilja Policijskoj stanici na broj 122 ili prijavom na liniju za podršku i zaštitu žrtava nasilja u porodici  –  SOS  telefon 1265.

Takođe, svaki građanin i profesionalac u instituciji  dužan je prijaviti nasilje Policijskoj stanici.

Dalje postupanje, uključivanje Centra za socijalni rad, Doma zdravlja ili Tužilaštva  takođe obavlja Policijska stanica.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube