Najnovije vijesti

Nastavak aktivnosti u okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija!”

13/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Nastavak aktivnosti u okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija!”
Bezbjednost

U okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a/ PU Tuzla, PU Gradačac i PS Doboj Istok su održali edukativna predavanja za učenike srednjih škola: Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac, Gimnazija “Mustafa Novalić” Gradačac, Turističko-ugostiteljska škola Tuzla, Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla i Mješovita srednja škola Doboj Istok. Tema edukativnog predavanja bila je opasnosti koje sa sobom nosi nestručna upotreba i nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i odlaganje minsko eksplozivnih sredstava na javnim mjestima.

Službenik policije za rad u zajednici Nedžad Osmić održao je predavanje našim učenicima na temu “Oružje ne štiti, oružje ubija”. Predavanju su prisustvovala dva odjeljenja III10 i III12. Prisutni su bili prof. Muamera Bristrić i Edah Šadić, kao i pedagoginja Mubina Mešić, saopćeno je iz MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.
Učenici su popunili anketni listić i iznijeli svoje mišljenje o upotrebi oružja. Neki su dobili i prigodne poklone, navode iz Gimnazije Mustafa Novalić” Gradačac.
Učenici su ovom prilikom upoznati sa načinima postupanja u slučaju da neko u njihovom okruženju posjeduje ilegalno naoružanje ili pronađe minsko-eksplozivno sredstvo, kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Po završetku predavanja, učenicima je podijeljen edukativni materijal sa ključnim porukama kampanje, koji možete pogledati ovdje, kao i promotivni materijali (dukserice, platneni ruksaci, kačketi i flašice za vodu).

Podsjećamo, riječ je o kampanji koju Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona realizuje uz podršku UNDP-a i Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta „Prevencija i smanjenje prisustva nelegalnog oružja u Bosni I Hercegovini” (PILLAR), s ciljem podizanja svijesti kod građana o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja vatrenim oružjem ili aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava odbačenih na javnim mjestima.

Radio Gradačac / MUP TK

Comments are closed.

YouTube