Najnovije vijesti

Nastavak isplate naknada za porodilje u Tuzlanskom kantonu

25/01/2023 | objavio Radio Gradačac
Nastavak isplate naknada za porodilje u Tuzlanskom kantonu
Tuzlanski kanton

Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak otkočili su proces isplate naknada zaposlenim i nezaposlenim majkama porodiljama današnjim izmjenama i dopunama uredbi. Riječ je  usklađivanju Uredbe o visini, uslovima, kriterijima i postupku realizacije dodatne novčane pomoći zaposlenoj majci porodilji i Uredbe o visini, uslovima i postupku realizacije dodatne novčane za nezaposlenu porodilju, kojima je omogućen  nastavak isplate novčanih naknada i tokom 2023. godine u nepromijenjenom iznosu odnosno, 996 KM za nezaposlene majke porodilje i razlike primljene porodiljske naknade koju primaju umjesto plaće do 996 KM za zaposlene majke porodilje.

Radi se o pronatalitetnoj mjeri uvedenoj prošle godine, a koja se odnosi na „1000 KM za sve majke porodilje“.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona će, u što kraćem vremenskom roku, centrima za socijalni rad dostaviti odluke o visini dodatne novčane pomoći zaposlenoj  majci porodilji kao i Odluku o visini dodatne novčane pomoći za nezaposlene majke porodilje koje će biti donesene  na osnovu izmijenjenih i dopunjenih uredbi.

Nastavak isplate naknada na račune majki, odnosno korisnika ovih naknada, očekuje se krajem februara, navode iz resornog ministarstva. Ovim Vlada TK ostaje vjerna svojoj intenciji da pomogne majkama porodiljama i na taj način pozitivno utiče na natalitet, unatoč zlonamjernim dezinformacijama da je ova naknada samo predizborni trik.

Radio Gradačac / Grad Gradačac / Foto arhiva

Comments are closed.

YouTube