Najnovije vijesti

Nastavak ulaganja u razvoj poduzetničke infrastrukture u Gradačcu

04/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Nastavak ulaganja u razvoj poduzetničke infrastrukture u Gradačcu
Biznis

U sjedištu Vlade Federacije BiH krajem prošle sedmice potpisani su ugovori sa predstavnicima pet općina i dva grada o dodjeli milion KM za razvoj poduzetničke infrastrukture. Kako je najavljeno, sredstva će biti utrošena za otvaranje 17 novih preduzeća i zapošljavanje 202 osobe.

Općini Gradačac je dodijeljeno 150.000 KM, što će zajedno sa 50.000 KM iz općinskog Budžeta biti uloženo u nastavak izgradnje infastrukture u Industrijskoj zoni. „Radi se o sredstvima za nastavak izgradnje saobraćajnice koje ćemo u što skorije vrijeme utrošiti i tako obezbijediti bolje uslove za Industrijsku zonu“, rekao je u programu Radija Gradačac Ferid Durmišević, pomoćnik općinskog Načelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Govoreći o nastavku izgradnje putne infrastrukture u Industrijskoj zoni, tzv. Paraleli,  Durmišević je pojasnio:

Tu se radi o spoju magistralnih puteva, o saobraćajnici koja će uveliko rasteretiti centar grada. Biće to zaobilaznica koja će najviše služiti industrijskim zonama, a posredno i gradu. Većina te saobraćajnice prolazi starim putem i dijelom će zauzeti dio željezničke pruge koja je tu bila prije rata, a trenutno nije u funkciji. Trenutno smo u fazi eksproprijacije od Željeznica FBiH. Moram napomenuti da smo imali par mjeseci pregovora s obzirom da Željeznice opravdano žele da zadrže zemljište i da revitaliziraju pruge tamo gdje može, a da se usklade interesi lokalnih zajednica. Naš interes je da napravimo modernu saobraćajnicu, a da obezbijedimo mjesto za eventualnu rekonstrukciju željezničke pruge, što znači da ostavimo samo mjesto za jedan kolosjek. U prvi mah to nije bilo prihvatljivo za predstavnike Željeznica, ali smo kroz intenzivne razgovore konačno došli do zajedničkog stava, tako da su nam dozvolili da ostavimo mjesta za jedan kolosjek, a da napravimo jednu modernu saobraćajnicu“.

Durmišević je do kraja ove sedmice najavio konačnu raspravu od koje očekuje pozitivan ishod i potom pristupanje izgradnji saobraćajnice. Podsjetio je kako je izgradnja saobraćajnice već počela, kvalitetno je riješen izlaz sa magistralnog puta Modriča – Gradačac – Pelagićevo i urađeno 100-ak metara dionice. Nastavak radova bit će podržan od strane Vlade FBiH koja je donijela Odluku o dodjeli dodatnih 500.000 KM za ovaj projekat.  

Radio Gradačac/Foto: Općina Gradačac i Vlada FBiH

Comments are closed.

YouTube