Najnovije vijesti

Navršilo se 25 godina od oslobodilačke akcije “Istok 94”

17/10/2019 | objavio Radio Gradačac
Navršilo se 25 godina od oslobodilačke akcije “Istok 94”
GRADAČAC

Danas se navršava 25-ta godišnjica oslobodilačke akcije „Istok 94“ u kojoj su branioci Gradačca oslobodili četiri sela i zaseoka. Zahvaljujući hrabrosti naših boraca i želji da se progani mještani vrate svojim kućama, tog 17. oktobra 1994. godine, oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići.

Za nepunih sedam sati oslobođen je teritorij koji je neprijateljh zauzimao nekoliko mjeseci. Akcija je tekla tako munjevito da su se agresorski vojnici jedva stigli povući pred našim snagama, napisala je Almasa Abdulahović o oslobodilačkoj akciji „Istok 94“ u Gradačačkim novinama.

Tim povodom danas je počela tradicionalna manifestacija „Rađanje slobode“ u znak sjećanja na hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine. Zvanične delegacije se odale počast i položile cvijeće na spomen obilježja šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata u mjesnim zajednicama Sibovac, Mionica I, Mionica Centar i Mionica II.

Sutra će u povodu obilježavanja značajnih datuma grada Gradačca – bitke za oklopni voz (22.10.1992.) i oslobodilačke akcije „Istok 94“ biti organizovano polaganje cvijeća na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata. Odavanje počasti i podsjećanje na ove značajne datume je u 10:30 sati, a na trgu Alije Izebegovića od 19 sati biće održan progodan kulturno-umjetnički program.

Kakav je značaj oslobodilačka akcija „Istok 94“ imala za mještane privremeno okupiranih sela, borce na linijama odbrane i stanovnike Gradačca možete pročitati  u tekstovima objavljenim u Gradačačkim novinama (broj 11, od 14.11.1994. godine) i Biltenu IV bataljona 107. vmtbr (broj 29, od 25.11.1994. godine).

Radio Gradačac / Gradačačke novine (arhiva Radio Gradačca)

 

Comments are closed.

YouTube