Najnovije vijesti

Ne zaboravite, od sutra počinje ljetno računanje vremena!

30/03/2019 | objavio Radio Gradačac
Ne zaboravite, od sutra počinje ljetno računanje vremena!
VIJESTI

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu. Shodno tome, ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 31. marta, pomjeranjem kazaljke na satu za jedan sat unaprijed, na način da će se vrijeme u dva sata računati kao tri sata.

Svrha ljetnog računanja vremena je ekonomske prirode jer se smatra da se dodavanjem jednog sata periodu dnevnog svjetla povećava produktivnost i smanjuju troškovi za rasvjetu, piše Anadolija.

Prva je ljetno računanje vremena, od 30. aprila do 1. oktobra 1916. godine, uvela Njemačka za vrijeme Prvog svjetskog rata. Ljetno računanje vremena u bivšoj SFRJ uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Evropski parlament izglasao je prije nekoliko dana ukidanje zimskog i ljetnog računanja vremena. Zemlje članice Evropske unije do aprila 2020. trebaju odlučiti da li će uvesti trajno zimsko ili ljetno računanje vremena, a sezonsko računanje vremena bit će ukinuto 2021. godine.

U anketi koju je prošle godine provela Evropska komisija, a ticalo se mišljenja o ukidanju zimskog i ljetnog računanja vremena, učestvovalo je 4,6 miliona ljudi.

Čak 84 posto ispitanika protivili su se ovakvom računanju vremena.

Radio Gradačac / bhrt.ba

Comments are closed.

YouTube