Najnovije vijesti

Ne zaboravite vratiti kazaljke unazad: Počinje zimsko računanje vremena

29/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Ne zaboravite vratiti kazaljke unazad: Počinje zimsko računanje vremena
FBiH/BiH

Ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 30.oktobra, pomjeranjem za jedan sat unazad, na način da će se vrijeme u 3 sata računati kao 2 sata.

Zimsko računanje vremena svake godine počinje zadnjeg vikenda u oktobru, a završava posljednjeg vikenda u martu. Iako je proteklih godina bilo govora o tome da bi se pomicanje sata moglo ukinuti, izgleda da od toga, za sada, nema ništa.

Još nije postignuta saglasnost o prijedlogu Evropske komisije od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedelje u martu, odnosno u oktobru. Prijedlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice.

Računari, mobilni telefoni i drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno vrijeme automatski će da “pređu” na zimsko računanje vremena.

Ako imate i dalje neki analogni pokazivač vremena ili stariji uređaj koji “ne zna” automatski da odradi tu radnju, ne zaboravite da pomjerite kazaljke jedan sat unazad, sa 3 na 2 sata.

Mnogima teško pada pomjeranje sata, pogotovo ovo jesensko. Naime, poznato je da smanjenje izloženosti suncu u organizmu smanjuje razine hormona sreće serotonina, a povećava razine melatonina koji pojačava simptome zimske depresije, mada inače može ublažiti uobičajenu depresiju.

Pomicanje sata mnogima utječe i na dnevni ritam, spavanje i radne navike.

Radio Gradačac / radiosarajevo.ba

Comments are closed.

YouTube