Najnovije vijesti

Nizom prigodnih manifestacija obilježen Dan grada i Dan Zlatnih ljiljana Gradačca

22/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Nizom prigodnih manifestacija obilježen Dan grada i Dan Zlatnih ljiljana Gradačca
GRADAČAC

U povodu obilježavanja Dan grada prigodnim programom i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u gradskom parku, zvanične delegacije i građani su iskazali zahvalnost i odali počast poginulim za odbranu Gradačca.

Zvanične delegacije danas u položile cvijeće na spomen obilježja u mjesnim zajednicama Vida II i Požarike, Križ u Ledenicama Donjim, grob Ivana Mijačevića ratnog komandanta 107. „viteške“ brigade.

Upriličena je posjeta poprištu bitke za oklopni voz. Mjestu gdje su hrabri branioci 22. oktobra 1992. godine izvojevali jednu od najvažnjih pobjeda na gradačačkom ratištu. Kako je istaknuto ova velike bitka predstavlja prekretnicu u odbrani BiH na ovim prostorima.

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz  22. oktobar se obilježava kao Dan grada Gradačac. Tim povodom je održana i Svečana sjednica Gradskog vijeća  na kojoj su prezentivane dosadašnje aktivnosti i rad lokalne zajednice. Posebno je istaknut hisorijski projekat vodosnabdijevanja Gradačca koji ulazi u završnu fazu.

Danas je svečano puštena pumpna stanica u MZ Kerep i cjevovod dužine 17 kilometara od izvrišta Domažić do Zelinje Donje. Prvi priključak na novi vodovod je kod domaćima Mehmeda Mujanovića u zaseoku Ramići.

Na Svečanoj sjednici su uručena najveća gradska priznanja. Plaketu „Zlatni grb grada“ dobila je firma „Hasić drvo“ vlasnika Bešira Hasića iz Zelinje Srednje. Plakete „Zlatni Zmaj“ su uručene Udruženju Zmajice i Sadinu Mulahaliloviću, državnom reprezentativcu u karateu. Priznanje „Počasni građanin“ dobio je Pol Lari, gradonačelnik partnerskog gtrada Diren u njemačkoj. Njemu će plaketa biti naknadno uručena.

U povodu Dana „Zlatnih ljiljana“, koji se također obilježava 22. oktobra, gradonačelnik Edis Dervišagić je upriličio prijem za dobitnike najvećih ratnih priznanja. Odata je počast herojima odbrane Gradačca i Bosne i Hercegovine i položeno cvijeće na spomen obilježju „Zlatnih ljiljana“ te u krugu Policijske uprave Gradačac. Odigran malonogometni turnir škola nogometa sa područja Gradačca i uriličeno zajedničko druženja sa najmlađim u dječijem obdaništu „Kolibri“.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube