Najnovije vijesti

Njemački privredni partneri sigurne platiše

26/04/2017 | objavio Radio Gradačac
Njemački privredni partneri sigurne platiše
GRADAČAC

U Gradačcu je održana regionalna privredna konferecija na temu „Perspektive za lokalnu privredu”. Organizator razgovora sa privrednicima iz Gradačca i susjednih općina (Srebrenik, Modriča i Gračanica) bilo je Predstavništvo njemačke privrede u BiH u saradnji sa udruženjem Wirtschaftsverein BiH.

Razgovaralo se o mogućnosti proširenja saradnje sa njemačkim partnerima jer, kako je rečeno, mnoge njemačke firme razmatraju ideju o preseljenju svojih pogona iz Azije u Evropu.

Njemačka je jako vrijedan partner BiH i to vrijedi kako za uvoz tako i za izvoz.

Mnoge njemačke firme i predstavništva razmišljaju o preseljenju svojih pogona iz Azije u Evropu. Dolazi do povećanja troškova plaće pa i troškova na plaću, pa i u azijskom regionu i u tom smislu slabi ta vrsta tržišta. S druge strane, veliki broj njemačkih preduzeća gleda kroz prizmu logističkog opskrbljavanja. Lokalitet BiH je mnogo bliži i firme iz Njemačke mogu mnogo brže da osiguraju kontrolu kvaliteta i upravljanje resusrsima, nego što to mogu sa azijskim zemljama, istakao je Gunther Neubert, direktor, Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Konferencija u Gradačcu je bila prilika i za promociju privrednih potencijala ove regije u kojoj ima niz poslodavaca koji već uspješno sarađuju sa njemačkim partnerima, poput gradačačkih kompanija TMD Dommers Lighting d.o.o. te Wagner Automotiv d.o.o.

Općinski načelnik Edis Dervišagić je istakao da je Općina Gradačac jedna od najvećih izvoznika na području Tuzlanskog kantona, između ostalih i na njemačko tržište, i kako je saradnja sa njemačkim firmama veoma dobra.

U tom cilju i Vlada Tuzlanskog kantona čini dodatne napore kako bi doveli strateške partnere iz evropskih zemalja.

SR Njemačka je na prvom mjestu po uvozu i izvozu na nivou BiH. U TK imamo za 2016. godinu rast izvoza za 11,8% izvoza i imamo 5,7% uvoza u TK. Sama ta činjenica pokazuje da su njemački privrednici zainteresovani za TK. Danas želimo njemačkim privrednicima da prezentujemo koje su to komparativne prednosti kao što je geostrateški položaj, jako edukovan kadar i povoljan odnos plaća i doprinosa. Očekujemo da će na nivou Federacije BiH uskoro biti usvojen zakon kojim će se smanjiti doprinosi za poslodavce, što će  nam omogućiti dodatnu konkurentnost na tržištu. Mi u ovom poslovnom okruženju dajemo sve od sebe da dovedemo strateške partnere iz evropskih zemalja. TK ima jako staru tradiciju što se tiče industrijske proizvodnje, a u 2016. godini imamo rast od 6,6% što je jako značajan podatak koji pokazuje da se privredna društva polako dižu i postižu zamah koji očekujemo da u narednim godinama bude što bolji i što veći. Očekujemo da privolimo strane investitore da ulažu, a važno je istaći da je SR Njemačka jedan od strateških partnera BiH pa tako i TK jer su se njemački poslodavci pokazali kao veoma dobre komapnije koje stvaraju korist za lokalnu sredinu, kao što je to danas ovdje u Gradačcu, rekao je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona.

Iskustva sa partnerima iz SR Njemačke podjelili su Snježana Köpruner većinska vlasnica i direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik d.d. i Nenad Šabić, direktor firme „Ormanent“ Modriča. Ističu da su im njemački partneri omogućili transfer znanja, novih tenologija i sigurnu naplatu.

Njemačka privredna komora je nama jedan garant za dobijanje poslova u Njemačkoj.

Mi znamio kakvi su naši bosanskohercegovački uvjeti i da privređivanje nije sigurno. Pogotovo naplata nije sigurna. Ono što nam daje njemačko tržište je sigurna naplata ako uredno obavimo zadatke. Njemačka privredna komora pravi te konekcije između bh. privrednika i njemačkih privrednika na najbolji mogući način. Ti kontakti u našoj firmi urodili su izgradnjom nove hale i otvaranjem novih radnih mjesta. Njemačka kao partner je izuzetno važna što tim suradnjama dolazi do transfera znanja iz Njemačke u BiH, koja je nesretnim ratom i poslijeratnim periodom izgubila veliki dio znanja odlivom stanovništva i nestankom finih tvornica koje su bile ovdje, istakla je Snježana Köpruner većinska vlasnica i direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik d.d. i predsjednica njemačko-bosanskohercegovačkog privrednog udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Sa aspekta nas malih i srednjih preduzeća (MSP) i mene kao vlasnika jednog privatnog preduzeća koje je u postratnom periodu htjelo da svoje ambicije pretoči u nekakav proizvod i profit bilo je puno problema kojih ima i danas. Jedan od tih problema bilo je započeti posao, procese i implementirati nove tehnologije kao jedna mala tačka na evropskom tržištu. Sami bez ikakve pomoći to nismo mogli i mi smo pronašli partnera u njemačkoj koji su nam nesebično pomogli. Kroz nove tehnologije, savjete, bilo je tu i fodnova i podrške vlasti, ali bez pomoći ljudi iz SR Njemačke, u mom slučaju, mi ne bi mogli raditi. Naša odluka je bila SR Njemačka, jer ako ćemo raditi i sarađivati sa nekom drugom državom onda neka to bude najbolja, poručio je Nenad Šabić direktor firme „Ormanent“ Modriča.

Bh. preduzeća, posebno u ovoj regiji, imaju prednosti koje mogu ponuditi. Prije svega imaju dobro ekukovan kadar i personal kao i tradiciju industrijske proizvodnje, kako u oblasti metaloprerađivačke i drvoprerađivačke, tako i u industriji tekstila, rekao je Gunther Neubert.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube