Najnovije vijesti

Nova 1444. godina po Hidžri

29/07/2022 | objavio Radio Gradačac
Nova 1444. godina po Hidžri
Vjerske zajednice

Sa zalaskom sunca, tj. oglašavanjem mujezina s munara kojim pozivaju vjernike na akšamsku molitvu, u petak, 29. jula 2022. godine, nastupa Nova 1444. godina po Hidžri. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 1. muharrem 1444. godine po Hidžri je u subotu, 30. jula 2022. godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhammeda,a.s., iz Mekke u Medinu.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se Hidžre kada je Božiji Poslanik bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti sve do svoje smrti. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv. Danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje svojim ostankom u domovini, jačanjem veza sa domovinom i džematom.

Hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg, Hidžra je uzdizanje i upotpunjenje – to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno.

Muhammed, a.s., je kazao: „Muhadžir je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah, dž.š., zabranio“.

Koncert Armina Muzaferije za Novu 1444. hidžretsku godinu

Medžlis Islamske zajednice Gradačac u povodu dočeka Nove 1444. godine po Hidžri organzuje koncert Armina Muzaferije u petak, 29.07.2022. gdine na Trgu Alije izetbegovića od 21 sat. Gost je Ibrahim Bilčevć.

Slika može predstavljati 1 osoba i tekst

ALLAH MUBAREK OLSUN NOVA GODINA PO HIDŽRI!

 

Radio Gradačac / Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH / Medžlis IZ Gradačac

Comments are closed.

YouTube