Najnovije vijesti

Nova hidžretska godina u ponedjeljak, 09. augusta

08/08/2021 | objavio Radio Gradačac
Nova hidžretska godina u ponedjeljak, 09. augusta
Vjerske zajednice

Nova 1443. hidžretska godina nastupa 1. muharrema,  što je ove godine 09. augusta, u ponedjeljak.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda a.s., iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau a.s..

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik Muhamed  je, napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

 

hidzretska godina

U povodu nastupajuće Nove 1443. hidžretske godine, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svim muslimanima u našoj zemlji i svijetu uputio je najiskrenije čestitke.

Molimo Uzvišenog Allaha da nam je učini berićetnom i plodonosnom, a da u naše međusobne odnose unese više topline, razumijevanja i ljubavi. Sretna Vam Nova 1443. hidžretska godina – kaže se u čestitiki Rijaseta Islamske zajednice.

Radio Gradačac / Islamska zajednica u BH

Comments are closed.

YouTube