Najnovije vijesti

Nove mjere za očuvanje stabilnosti zdravstvenog sistema

11/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Nove mjere za očuvanje stabilnosti zdravstvenog sistema
Tuzlanski kanton

Na inicijativu UKCTuzla, a zbog evidentnog povećanja iniciranog osoblja Kliničkog centra, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK danas je održao hitnu sjednicu.

Ulazak i kretanje studenata medicinskog fakulteta i učenika u okvirima odrađivanja prakse i izvođenja nastave na Kliničkom centru evidentno je, pored ostalih trenutno otežavajućih faktora, dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije. Oko 2.000 studenata i učenika je u proteklih 14 dana cirkuliralo UKC-om što je sigurno utjecalo na pojavu trenutne situacije. Iskustvo nas uči da je rana prevencija najbolja epidemiološka mjera. Obzirom na 100 % povećanje broja oboljelog osoblja u zadnjih 7 dana ova mjera ima za cilj očuvanje zdravstvenog sistema, a time i zaštitu građana, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, ističući da se radi o promijeni određenih postavki u organizaciji rada i smanjivanja međusobnih kontakata osoblja.

U cilju stabilizacije situacije danas je Krizni štab Vladi TK predložio da se praktična nastava na UKC-u omogući samo za studente šeste godine medicinskog fakulteta, dok bi se za sve ostale studente i učenike praktična nastava ponovno izvodila putem online platformi.

Također, Krizni štab je predložio da se obustavi hladni operativni program i elektivne specijalističko–konsultativni pregledi na JZU UKC Tuzla, tj. da se obustave svi operativni zahvati osim onih urgentnog karaktera.

Pored navedenog, zatražena je i promptna reakcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije TK u smislu kontrole sprovođenja ranije donesenih epidemioloških mjera.

Danas predložene mjere su privremenog karaktera i vrijedit će u narednih 14 dana, nakon čega će Krizni štab razmatrajući aktualno epidemiološku situaciju odlučivati o novim koracima.

Radio Gradačac / Vlada TK

Comments are closed.

YouTube