Najnovije vijesti

Obilježavanje 27. jula – dana ustanka naroda u BiH

27/07/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježavanje 27. jula – dana ustanka naroda u BiH
Boračka udruženja

Danas se navršava 77 godina od kada su borbeni odredi Bosanske Krajine praćeni seljacima iz obližnjih mjesta, napali i uništili garnizone i ustašku vlast u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Oštrelju, Potocima, Grakovcima; zauzeli veći broj željezničkih stanica i uništili nekoliko odreda i četa ustaša, domobrana i žandarma. Taj dan označava se  kao početak oružanog ustanka naroda u BiH. Tim povodom, delegacije i građani Gradačca jutros su položili cvijeće i odali dužnu poštu na spomeniku sa spomen-kosturnicom poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. godine i spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

Opštenarodni julski ustanak od početnih ustaničkih četa i odreda ubrzo je izrastao u nepobjedivi pokret. Već 1941. godine imamo partizanske jedinice narodnooslobodilačke udarne brigade, divizije, korpuse, da bi narodnooslobodilački rat završili sa 4. armije od blizu milion u borbama prekaljenih partizanskih boraca, respektabilnom vojnom silom  u sastavu antifašističke koalicije koja je trijumfalno porazila fašizam i nacizam, ističe Husein Mejremić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR (UABNOR) Gradačac.

Centralno obilježavanje 27. jula na području općine Gradačac je u Zelinji Donjoj kod spomenika borcima NOR-a u 18,00 sati. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti uslijedit će obraćanje predsjednika UABNOR Gradačac Huseina Mejremića i prigodan referat o 77. godišnjici ustanka naroda i narodnosti BiH.

Važno je istaći  da je u toku 6. neprijateljske ofanzive, krajem decembra 1943. i u januaru 1944. godine, slobodarsko stanovništvo sela Zelinje Donje prihvatilo i njegovalo, liječilo i očuvalo veću grupu teških ranjenika 16. vojvođanske narodnooslobodilačke udarne divizije. Tako su i na taj način dali svoj doprinos u borbi za jačanje osnovnih tekovina revolucije: Bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti. U znak sjećanja na to patriotsko i ljudsko djelo, i u krvi iskovano bratstvo i jedinstvo, društvenopolitičke i radne organizacije interesne zajednice, Dom zdravlja Gradačac i stanovništvo MZ Zelinja Donja podigli su spomen ambulantu koja je otvorena 13. oktobra 1974. godine i koja se nalazi pored spomenika borcima NOR-a, napominje Mejremić upućujući častitku povodom obilježavanja 27. jula.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube