Najnovije vijesti

Obilježavanje 28. godišnjice od osnivanja 2. korpusa ARBiH

29/09/2020 | objavio Radio Gradačac
Obilježavanje 28. godišnjice od osnivanja 2. korpusa ARBiH
Tuzlanski kanton

Naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, od 29. septembra 1992. godine, Komanda Okružnog štaba TO Tuzla (OkŠTO) prerasta u Komandu 2. korpusa sa sjedištem u Tuzli.

U okviru obilježavanja 28. godišnjice II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i boračkih saveza i udruženja posjetile su jučer, položile cvijeće i odale počast na mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića na Kovačima u Sarajevu.

Delegaciju Vlade pri polaganju cvijeća na mezar predsjednika Izetbegovića predvodio je premijer Tuzalnskog kantona Denijal Tulumović uz premijera počast su odali ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i predstavnici boračkih saveza i udruženja.

U povodu 28. godišnjice od osnivanja 2. korpusa ARBiH premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović uputio je  javnu čestitku u kojoj se kaže:

“Svim pripadnicima 2. korpusa Armije RBiH, u ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime upućujem iskrene čestitke u povodu 28. godišnjice 2. korpusa. Naša zahvalnost i poštovanje prema doprinosu 2. korpusa u odbrani BiH trebaju biti vidljivi svakodnevno. Najbolje to pokazujemo našom pažnjom koju poklanjamo pripadnicima 2. korpusa, ratnim vojnim invalidima, porodicama šehida i poginulih boraca i demobilisanim borcima. Stvarajući uslove da njihov život bude život dostojan čovjeka mi zajedno nastavljamo graditi BiH za kakvu su se oni borili u najtežem periodu. Dostojanstvenim obilježavanjem godišnjice 2. korpusa ARBiH čuvamo sjećanje na tu borbu, što je naša trajna obaveza.”

Kako javlja RTV TK, značaja uloge 2. korpusa Armije RBIH prisjećalo se jučer i na mjestima gdje je svoj smiraj našlo na hiljade Bošnjaka ubijenih u odbrambeno–oslobodilačkom ratu 92–95. U organizaciji Koordinacije boračih saveza i udruženja TK upriličena je posjeta uz odavanje počasti žrtvma ukopanim na šehidskom mezarju u Memićima kod Kalesije i Memorijalnom centru “Veljaci” u Bratuncu i “Potočari” u Srebrenici.

Hrabrim braniocima Bosne i Hercegovine, pripadnicima II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u čijem sastavu su bili i borci 107. viteške motorizovane brigade ARBiH, čestitke u povodu obilježavanja 28. godišnjice od osnivanja II koprusa upućuje kolektiv Javne ustanove Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” i vaš Radio Gradačac.

Radio Gradačac / Vlada TK / Video: RTV TK

Comments are closed.

YouTube