Najnovije vijesti

Obilježavanje 76. godišnjice Omladinske pruge Brčko-Banovići

07/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježavanje 76. godišnjice Omladinske pruge Brčko-Banovići
GRADAČAC

Prije 76. godina izgrađena je i puštena u promet Omladinska pruga Brčko-BanovićiPruga uglja i hljeba – kako su je zvali, bila je početak preporoda i razvoja Banovića i ovog kraja. Zato se i danas s pažnjom i poštovanjem prisjećamo 7. novembra. Prvi voz, natovaren banovićkim mrkim ugljem, prugom je krenuo tog 7. novembra 1946. godine put Beograda.

Tim povodom danas je Banovićima organizovano svečano obilježavanje izgradnje Omladinske pruge Brčko-Banovići. Ovom događaju tradicionalno prisustvuje i delegacija Udruženja brigadira omladinskih radnih akcija Gradačac. Ove godine su u delegaciji, pored brigadira veterana, bili i članovi Omladinske radne brigade “Zmajevi” Gradačac i jedan brigadir veteran iz Velenja (Slovenija).

U povodu Dana Grada Gradačca i obilježavanja 76. godišnjice Omladinske pruge Brčko-Banovići u Gradačcu će Udruženja brigadira omaldinskih radnih akcija Gradačac i Omladinska radna brigada „Zmajevi“ Gradačac, koju čine učenici MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac, organizovati niz prigodnih sadržaja.

U amfiteatru MSŠ „Hasan Kikić“ postavljena je prigodna izložba i održana prezentacija projekta. Predstavljanje ekoloških i ekonomskih faktora modernizacije pruga u TK održano je 4. novembra. Ovaj dokument, kao zastava Omladinske radne brigede „Zmajevi“ Gradačac, danas je predstavljen u Banovićima.

Do kraja godine planirana je omladinska radna akcija (ORA) Modrenizacija-elektrifikacija pruga u TK u Gradačcu. Brigadiri će izvesti akciju uređenja pojasa Omladinske pruge Gradačac-Modriča u Ledenicama Donjim na lokalitetu oklopnog voza, ukoliko to organizacioni i vremenski uslovi dozvole, rekao je Nisret Mešanović, predsjednik Udruženja brigadira omladinskih radnih akcija (ORA) Gradačac.

Radio Gradačac / Udruženje brigadira ORA Gradačac

Comments are closed.

YouTube