Najnovije vijesti

Obilježen 22. oktobar – Dan Grada Gradačca

22/10/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 22. oktobar – Dan Grada Gradačca
GRADAČAC

U proteklih nekoliko dana u Gradačcu je održano niz kulturno zabavnih aktivnosti u sklopu programa obilježavanja 22. oktobra Dana Grada Gradačac.

22. oktobra 1992. godine dogodila se jedna od presudnih bitaka za Gradačac ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Tog dana neprijatelj je pokušao  ući u Gradačac oklopnim vozom koji je specijalno pripreman za tu namjenu. Heroji Gradačca su zaustavili tu grdosiju i načinili prekretnicu u odbrani. Mnogi vojni analitičari slažu se u ocjeni da je zaustavljanje tog voza prekretnica u odbrani Bosne i Hercegovine.

Tadašnje Općinsko vijeće općine Gradačac, je razumnom Odlukom proglasilo ovaj Dan za DAN OPĆINE /GRADA GRADAČAC, kako bi generacije podsjećalo na zlo koje nam se spremalo i da bi znale cijeniti one koji su svojim srcem dijelovima tijela i životima, stvorili nam uslove za bolju budućnost.

Danas je održan i tradicionalni prijem Zlatnih ljiljana kod gradonačelnika.  Prisutni su imali priliku razgovarati sa gradonačelnikom o raznim temama, ali su u par navrata  istakli veliku zahvalnost na svemu urađenom za njih u minulom periodu. Gradonačelnik Dervišagić se zahvalio nosiocima najvećeg ratnog priznanja i čestitao im Dan Zlatnih ljiljana koji se obilježava 22. oktobra.

Nakon prijema zvanične delegacije i prisutni građani su polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata ’92.-’95. i Spomen obilježju ’41.-’45, odali počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno -oslobodilačkog rata.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gradačac uz prigodan program i čas historije dodjeljena su i gradska priznanja.

Predsjedavajući Mustafa H. Ađulović je otvorio Svečanu sjednicu Gradskog vijeća posvećenu 22. Oktobru – Danu Grada Gradačac. Istakao je da mu predstavlja zadovoljstvo da ove godine, obilježavajući jubilej trideset godina obilježavanja  Dana Grada Gradačac, ”ovu manifestaciju organizujemo zajedno sa koordinacionim tijelom boračkih organizacija Savezom boračkih organizacija grada Gradačac i da je svečana sjednica ujedno i Svečana akademija Saveza boračkih organizacija.” Na kraju svečane akademije uputio je iskrene čestitke građanima grada Gradačac u povodu Dana Grada Gradačac  kao i čestitao Dan “Zlatnih ljiljana” grada Gradačac.

Gradonačelnik Edis Dervišagić je svim građanima Gradačca čestitao Dan Grada i istakao najvažnije infrastrukturne projekte u protekloj godini. Izrazio je nadu da ćemo naredno obilježavanje dočekati sa još većim uspjesima i u svemu onome što nas čini sretnim i zadovoljnim.

Gradska priznanja dodjeljena su: Priznanje “Zlatni grb Grada”, VII bataljonu 107. Viteške motorizovane brigade, odnosno II 211. Oslobodilačke brigade.

Priznanje “Zlatni Zmaj” : Mirza Avdičević i Damir Iskrić.

Prisutnima su se obratili i predsjednik SBO Jakub Džinić, Sadan Imamović, zamjenik komadanta i načelnik štaba 107. Vmtbr I komadant 213. Vmtbr. i predstavnik Vlade TK minister MUP-a Hajrudin Mehanović.

Zvanične delegacije su nakon svečane sjednice  posjetila spomen-obilježja “Zlatnih ljiljana” u Vida II,Požarike, Križ, poprište bitke za oklopni voz, grob Ivana Mijačevića, ratnog komandanta 107.’’viteške brigade’’, šehidsko mezarje u Mahmut mahali i odale dužnu poštu šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata od 1992-95. godine.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube