Najnovije vijesti

Obilježen 27. jul – Dan ustanka naroda BiH

27/07/2020 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 27. jul – Dan ustanka naroda BiH
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 27. jula – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma danas su delegacije Udruženja antifašista i boraca narodno oslobodilačkog rata Gradačac, Grada Gradačac, boračkih organizacija i političkih stranaka položile cvijeće na spomenike u gradskom parku. Odata je počast poginulim borcima NOR-a 1941-1945. godine kao i šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Danas se navršava 79 godina od kada su borbeni odredi Bosnaske Krajine praćeni seljacima iz obližnjih mjesta, napali i uništili garnizone i ustašku vlast u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Oštrelju, Potocima, Grakovcima i zauzeli veći broj željezničkih stanica i uništili nekoliko odreda i četa ustaša, domobrana i žandarma.

Ovaj dan označavamo kao početak oružanog ustanka naroda u Bosni i Hercegovini. Od tog 27. jula 1941. godine opštenarodni julski ustanak od početnih ustaničkih četa i odreda ubrzo je izrastao u nepobjedivi pokret.

Već 1941. godine imamo partizanske jedinice narodnooslobodilačke udarne brigade, divizije, korpuse, da bi narodnooslobodilački rat završili sa četiri armije od blizu milion u borbama prekaljenih partizanskih boraca, respektabilnom vojnom silom  u sastavu antifašističke koalicije koja je trijumfalno porazila fašizam i nacizam, istaknuto je u prigodnom podsjećanju iz Udruženja antifašista i boraca NOR (UABNOR) Gradačac.

Sa područja Gradačca bilo je 1390 učesnika narodno-oslobodilačke borbe od koji je 217 poginulih boraca Narodno-oslobodilačkog rata. Od 1941 do 1945. godine bile su 54 žrtve fašističkog terora, podaci su UABNOR Gradačac.

U povodu obilježavanja 27. jula – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma delegacija UABNOR Gradačac položila je cvijeće na bistu Josipa Broza Tita u gradskom parku.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube