Najnovije vijesti

Obilježen 6. april – Dan oslobođenja Gradačca i okoline

07/04/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 6. april – Dan oslobođenja Gradačca i okoline
GRADAČAC

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja u gradskom parku i svečanom akademijom obilježen je 6. april – Dan oslobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu. Čestitke u povodu jednog do najvažnijih datuma u historiji Gradačca i okoline uputili su općinski načelnik Edis Dervišagić i Husein Mejremić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Gradačac.

Kako je istaknuto, 6. aprila 1945. godine partizanske jedinice su u odlučnoj borbi oslobodile općinuGradačac od fašističkih i okupacionih snaga, nakon čega je uslijedila nova era razvoja i prosperiteta dotadašnje “provincije u pozadini”.

U borbi protiv fašizma, učestvujući u NOR-u od 1941. do 1945. godine, sa područja Gradačca bilo je 1390 boraca u raznim jedinicama širom Jugoslavije. Njihov slobodarski put nastavlja 730 antifašista članova Udruženja ABNOR Gradačac.

Govoreći o ulozi Gradačca u II svjetskom ratu profesor historije Selmir Idrizović je istakao da su partizanske jedinice nekoliko puta oslobađali Gradačac i okolinu. Prvo oslobađanje bilo je 28. jula 1943. godine i trajalo je samo jedan dan. Gradačac je drugi puta oslobođen 15. septembra 1943. sve do proljeća 1944. godine, nakon čega su i u oktobru iste godine borci Posavsko-trebavskog partizanskog odreda ponovo ušli u grad. 

U zimu i proljeće 1945. godine prostor Gradačca i okoline bio je veliko bojno polje. Za samo nekoliko sedmica brojne vojske su prodefilovale Gradačcom. Početkom aprila u velikoj ofanzivi štab 2. Armije Jugoslovenske vojske težište napada usmjerio je prema Gradačcu, gdje je 19. brigada 25. divizije ušla u grad preko Humki i iz pravca Turića 6. aprila 1945. godine, to je bilo konačno oslobođenje Gradačca, rekao je Selmir Idrizović član Udruženja “Sehara” Gradačac.

Predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a TK, Zlatko Dukić, istakao je da je Gradačac jedna od rijetkih općina u TK i u Bosni i Hercegovini koji se ne stidi svoje antifašističke prošlosti dokazujući značaj i vrijednost kulture sjećanja, i da se za budućnost najbolje spremaju oni koji iz prošlosti nauče prave lekcije.

Predsjendik Udruge Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Vukovarsko-srijemske županije i član Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Republike Hrvatske Lazo Đokić poželio je gradačačkim antifašistima da nastave njegovati pozitivne vrijednosti i čestitao Dan oslobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu.

Svečanu akademiju svojim nastupima upotpunili su učenici O.Š. „Ivan Goran Kovačić“ i Paralelne osnovne muzičke škole O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube