Najnovije vijesti

Obilježen 6. april – Dan oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu

06/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 6. april – Dan oslobođenja Gradačca u II svjetskom ratu
Boračka udruženja

Danas je u gradskom parku na svečan način obilježena 77. godišnjica oslobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu. Čestitke građanima Gradačca su uputili gradonačelnik Edis Dervišagić i Husein Mejremić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-45. Gradačac.

Delegacije Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR), Grada Gradačca, boračkih organizacija, političkih organizacija i građani Gradačca položili su cvijeće na spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u II svjetskom ratu i centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine. Članovi UABNOR 1941-45. Gradačac položili su cvijeće na spomen bistu Josipa Broza Tita.

Kako je istaknuto, žrtve onih kojima je sloboda ovog grada i ove zemlje bila najviši ideal i koji za nju položiše živote treba poštovati, a mir i povjerenje među ljudima njegovati kao zalog te slobode.

Obilježavanju ovog značajanog datuma iz historije Gradačca i Bosne i Hercegovine prisustvovali su Zlatku Dukić, predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a (SUABNOR) TK, te delagacije SUBNOR-a Brčko, Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Grada Vukovara i UABNOR Srebrenik.

Partizanske jedinice nekoliko puta oslobađali Gradačac i okolinu. Prije 77. godina, partizanske jedinice su 6. aprila 1945. godine, u konačnim borbama za oslobođenje, oslobodile Gradačac i okolinu od fašističkog okupatora. Od tada Gradačac je slobodan i nepokoren grad za čiju su slobodu 217 boraca NOR-a ugradili svoje života a 53 osobe su žrtve fašističkog terora. Dvoje je otjerano na prisilan rad a 8 je političkih zatvorenika, interniraca i deportovanih. Bilo je 256 ratnih zarobljenika. Preživjelih je 853 boraca učesnika NOB. U NOR 1941-1945. godine sa područja Gradačca ukupno je učestvovalo 1390 boraca antifašista.

Nažalost, od 1992-1995. godine pokazalo se da fašizam nije istrijebljen već se privremeno zaustavio u svom razvoju. Prije 30 godina istinske patriote ponovo su stale u odbranu Gradačca i države Bosne i Hercegovine. U odbrambeno-osolobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine ne području Gradačca gotovo 1000 hrabrih boraca dalo je živote za slobodu koju danas imamo.

Organizator obilježavanja 77. godišnjice oslobođenja Gradačca i okoline u II svjetskom ratu bilo je Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-45. Gradačac uz podršku Grada Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube