Najnovije vijesti

Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana

09/05/2020 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana
Boračka udruženja

Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša Bosne i Hercegovine danas je obilježen i u Gradačcu odavanjem dužne pošte i polaganjem cvijeća na spomenik poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941.-1945., Spomen obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i spomenik Zlatnim ljiljanima i dobitnicima Policijske značke.

U ime Saveza boračkih organizacija grada Gradačac i Udruženja antifašista i boraca  NOR-a Gradačac, domaćin današnjeg obilježavanja ovog značajnog datuma Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljani“ Gardačac je uputilo čestitku u povodu 9. maja.

– Fašizam jeste pobijeđen u Drugom svjetskom ratu, ali nije iskorijenjen. Njegovi tragovi vidljivi su i danas o čemu svjedoče spomen kosturnice i grobovi žrtava fašizma i fašističkog terora širom svijeta. U Bosni i Hercegovini ostat će trajno sjećanje na sve nevino ubijene žrtve fašizma, genocida i etničkog istrebljenja. U zemlji gdje su vršeni najveći ratni zločini nakon II svjetskog rata, poručeno je sa današnjeg obilježavanja ovog značajnog datuma u Gradačcu. 

Sa područja gradačačke opštine, prema zvaničnim podacima i poimeničnim spiskovima, aktivno su u Narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine učestvovala 952 borca, od kojih su 263 poginula. U borbama za Gradačac i oko Gradačca poginulo je 45 boraca iz drugih partizanskih jedinica a 70 je žrtava fašističkog terora.

– Prije 75 godina zvanično je završen II svjetski rat i proglašena pobjeda nad nacističkom Njemačkom. Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 1945. jedan je od najznačajnijih praznika kojim se antifašizam potvrđuje kao civilizacijska tekovina. Bosanskohercegovački narod gaji ideju antifašizma i to treba jasno poručiti onima koji u novije vrijeme pokušavaju urušiti antifašističku ideju u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac.

Jasno je da fašizam nije iskorijenjen ni kod nas ni u novoj Evropi koja je utemeljena na današnji dan. Dan Evrope ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU-a.  Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao “Dan Evrope”.

Kako je saopćeno iz Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja  Tuzlanskog kantona, zbog pandemijske situacije 22. tradicionalni susreti Dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, odgođeni su za iduću godinu, ali će ipak ovaj Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine obilježiti na dostojanstven način u skladu sa objektivnim mogućnostima i uz puno poštivanje mjera Kriznih i Štabova civilne zaštite.

Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata.  Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1.782 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno za njih 982.

Na području Gradačca priznanjem Zlatni ljiljan odlikovan je 41 pripadnik 107. viteške motorizovane brigade od kojih 7 posthumno. Dodijeljena su dva priznanja Srebreni štit,  jedna Zlatna policijska značka i pet srebrenih policijskih znački te jedno priznaje Red hrvatskog pletera. 

Tokom ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini kroz logore je prošlo 200.000 osoba, ubijeno ih je 30.000, a ukupno 25.000 muškaraca i žena je silovano, podaci su Saveza logoraša BiH.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube