Najnovije vijesti

Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu

09/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu
Boračka udruženja

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u II svjetskom ratu,  Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljna i Dana logoraša BiH u organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Gradačac položeno je cvijeće na spomen obilježja u gradskom parku i odata počast poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora u II svjetskom ratu od 1941- do 1945. godine, šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine. Delegacija UABNOR-a Gradačac položila je cvijeće na bistu Josipa Broza Tita.

Ovim činom  potvrđujemo kako je važno gajiti kulturu sjećanja na dane herojske borbe protiv fašizma, borbe za slobodu, nezavisnot, suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine, poručili su iz UABNOR Gradačac.

Prije 79 godina zvanično je završen II svjetski rat i proglašena pobjeda nad nacističkom Njemačkom.

Fašizam jeste pobjeđen u Drugom svjetskom ratu, ali nije iskorijenjen. Njegovi tragovi vidljivi su i danas o čemu svjedoče spomen kosturnice i gobovi žrtava fašizma i fašističkog terora širom svijeta.

U Bosni i Hercegovini ostat će trajno sjećanje na sve nevino ubijene žrtve fašizma, genocide i etničkog istrebljenja. Trajno sjećanje u zemlji u gdje su vršeni najveći ratni zločini nakon II svjetskog rata.

Sa gradačačkog područja, prema zvaničnim podacima i poimeničnim spiskovima, aktivno su u Narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine učestvovalo je 1.390 boraca. Njih 217 ugradilo je svoje živote u naš Gradačac i našu BiH, a 53 građana su bili žrtve fašističkog terora. Dvoje je otjerano na prisilan rad a 8 je političkih zatvorenika, interniraca i deportovanih. Bilo je 256 ratnih zarobljenika. Preživjelih je 853 boraca učesnika NOB-a, saopćeno je iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945. godine Gradačac.

Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 1945. godine jedan je od najznačajnijih praznika kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina. Bosanskohercegovački narod gaji ideju antifašizmai to treba jasno poručiti onima koji u novije vrijeme pokušavaju urušiti antifašističku ideju u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom UABNOR Gradačac uputio je Proglas u kojem stoji:

FAŠIZAM JE PORAŽEN, ALI NE I ISKORJENJEN 9. MAJA 1945. GODINE.

POZIVAMO SVE ANTIFAŠISTE BOSNE I HERCEGOVINE NA JAČANJE I SUPROSTAVLJANJE ŠIRENJA SVIH OBLIKA FAŠIZMA NA PROSTORIMA NAŠE DRŽAVE I EVROPE.

BOSANSKOHERCEGOVAČKI NAROD GAJI IDEJU ANTIFAŠIZMA, TO TREBA, JASNO PORUČITI, ONIMA KOJI U NOVIJE VRIJEME POKUŠAVAJU URUŠITI ANTIFAŠISTICKU IDEJU U BOSNI I HERCEGOVINI.

JASNO JE DA FAŠIZAM NIJE ISKORIJENJEN NI KOD NAS NI U EVROPI.

POZIVAMO SVE STRUKTURE VLASTI NA NIVOU BOSNE I HERCEGOVINE DA ZAKONOM ZABRANE SVE FAŠISTICKE POVAMPIRENE ISTUPE I IDEJE, KAO ŠTO SU TO URADILE VEĆINA ZEMALJA EVROPE.

APELIRAMO NA STRUKTURE VLASTI SVIH NIVOA BOSNE I HERCEGOVINE, DA POKAŽU VIŠE POŠTOVANJA PREMA OBILJEŽAVANJU ZNAČAJNIH DATUMA IZ NAŠE BOGATE ANTIFAŠISTIČKE ISTORIJE I NARODNO-0SLOBODILAČKOG RATA 1941-1945. GODINE.

Kako je danas istaknuto prilikom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope,  fašizam nije iskorijenjen ni kod nas ni u novoj Evropi koja je utemeljena na današnji dan.

Dan Evrope ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU-a. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao “Dan Europe”.

“Ujedinjeni kroz generacije“, slogan je pod kojim se obilježava Dan Evrope u BiH.

Ujedinjeni kroz generacije, ujedinjeni u empatiji i solidarnosti, u obrazovanju i učenju doprinesimo zajedno stvaranju boljeg inkluzivnog društva i promovišimo evropske vrijednosti, poručuju iz Direkcije za evropske integracije.

Organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma u Gradačcu porodicama poginulih boraca NOR-a, porodicama šehida i poginulih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, živim nosiocima ratnih priznanja, logorašima i svima kojima je Bosna i Hercegovina u srcu čestitali su 9. maj – DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM, DAN EVROPE, DAN ZLATNIH LJILJANA BOSNE I HERCEGOVINE, DAN LOGORAŠA BIH.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube