Najnovije vijesti

Obilježen Dan grada Gradačca i bitke za oklopni voz

23/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan grada Gradačca i bitke za oklopni voz
GRADAČAC

Odlukom Općinskog vijeća dan bitke za oklopni voz 22. oktobar se obilježava kao dan Grada. Tim povodom je održana i Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su prezentivane dosadašnje aktivnosti i rad lokalne zajednice. Dodjeljena su gradska przinanja za doprinos u ravoju i promociji ove lokalne zajednice. Jučer je obilježena godišnjica bitke za oklopni voz koja je jedna od najvažnijih pobjeda na gradačačkom ratištu. Ovaj dan se obilježava i kao Dan zlatnih ljiljana Gradačca.

Centralno obilježavanje Dana Grad Gradačca i bitke za oklopni voz počelo je prigodnim programom i polaganjem cvijeća na centralna spomen obilježju u Gradskom parku. Zvanične delegacije i građani su iskazali zahvalnost i odali počast poginulim za odbranu Gradačc i obišli vojno mezarje u Mahmut Mahali, spomenik Zlatnim ljiljanima, te spomen obilježja na Požarikama i Križ u Ledenicama Donjim.

Upriličena je posjeta poprištu bitke za oklopni voz. Mjestu gdje su hrabri branioci 22. oktobra 1992. godine izvojevali jednu od najvažnjih pobjeda na gradačačkom ratištu.

Ovaj dan, 22. oktobar, se obilježava i kao Dan „Zlatnih ljiljana“ i tim povodom gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić je upriličio prijem za dobitnike najvećih ratnih priznanja. U povodu Dana grada otvorena je dokumentarna izložba “Bitka za oklopni voz” koji je priredio Muzej Istočne Bosne.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Gradačac otvorio je predsjedavajući Hajrudin Mehanović i čestitao Dan Grada Gradačac svim građankama i građanima Gradačca.

Ovim putem želim još jednom da uputim iskrene čestitke građanima grada Gradačac u povodu Dana Grada Gradačac, Udruženju dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja čestitam Dan “Zlatnih ljiljana”, rekao je Hajudin Mehanović.

Na sjednici je emitovan film u kojem su prikazani najznačajniji realizovani infrastrukturni projekti u periodu između dva oktobra. O realizovanim aktivnosima govorio je gradonačelnik Edis Dervišagić istakavši kako 22. oktobar – Dan Grada i obilježavanje bitke za oklopni voz nove generacije treba podsjećati na zlo koje nam se spremalo, kako bi se pamtile i cijenile žrtve onih koji su svojim srcem, dijelovima tijela i životima, stvorili nam uslove za bolju budućnost.

Uvjeren sam na osnovu dosadašnjeg rada i postignutog stvarnih i realnih pretpostavki da ovaj grad svojim građanima može pružiti prosperitet, perspektivu i evropsku budućnost i dozvolite da još jedanput svim građanima i prijateljima uputim čestitke povodom Dana grada Gradačac sa nadom da ćemo naredno obilježavanje dočekati sa još većim uspjesima i svemu onome što nas čini sretnim i zadovoljnim, rekao je gradinačelnik Dervišagić, uputivši čestiku povodom Dana Grada.

Prisutnima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić koji je istakao da Vlada TK za svaku lokalnu zajednicu želi da da maksimalni doprinos i da radi na ravnomjernom razvoju cijelog kantona. Neki od podržanih projekata u proteklom periodu od strane Vlade TK su rekonstrukcija Kulturnog centra kao i Vatrogasnog doma u Gradačcu. Od infrastrukturnih projekata treba istaći podršku u izgradnji regionalnih putnih pravaca između Gradačca i drugih općina. Premijer TK, KAdrija Hodžić je čestitao svim građankama i građanima Dan Grada Gradačac.

Na Svečanoj sjednici Gradskog  vijeća uručena su gradska  priznanja pojedincima i kompanijama koji su svojim aktivnim učešćem doprinijeli povećanju vrijednosti i promocijii Gradačca. Podsjećamo, Gradsko vijeće je na 8. redovnoj sjednici donijelo Odluku o dodjeli gradskih priznanja za 2021. godinu.

Plaketa “ZLATNI  ZMAJ” dodjeljena je Huseinu Jukanu za dugogodišnje zalaganje na čelu Medžlisa islamske zajednice Gradačac kojim je bitno uticao na rezultate u oblastima od posebnog društvenog interesa te promociju i afirmaciju pozitivnih vrijednosti.

Plaketa „ZLATNI ZMAJ“ uručena je privrednom subjektu  Rajčanka d.o.o. Gradačac za postignute izuzetne poslovne rezultate i doprinos razvoju lokalne zajednice kroz promociju  društveno odgovornog ponašanja.

Plaketu POČASNI GRAĐANIN dobio je Dogan Urgup, bivši gradonačelnik partnerskog grada Sivasa u Turskoj, koja će mu biti naknadno uručena.

Najveće priznanje ZLATNI GRB GRADA posthumno je dodjeljeno Muhamedu Begi Gradaščeviću kao inicijatoru, utemeljitelju, dugogodišnjem predsjedniku i počasnom predsjedniku Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Gradačac, te za očuvanje i i afirmaciju kulturno-historijskog nalijeđa područja Gradačca i Bosne i Hercegovine. Plaketu je primila i u ime porodice se zahvalila Jasminka Gradaščević-Sijerčić, kćerka rahmetli Bege Gradaščevića.

Svečanu sjednicu su uveličali svojim nastupom učenici Paralelne Osnovne muzičke škole O.Š. „Dr. Safvet-beg Bašagić“ Gradačac.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube