Najnovije vijesti

Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

01/03/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježja i odavanjem počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama  Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine i poginulim borcima NOR-a 1941.–1945. godine u Gradačcu je započelo obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Održana je svečana sjednica OV Gradačac na kojoj je još jednom potvrđen kontinuitet državnosti i opstojnosti države Bosne i Hercegovine. Posebno je istaknut značaj izlaska ne referendum 29. februara i 1.marta 1992. godine kada su se građani Bosne i Hercegovine opredijelili za suverenu, demokratsku i nezavisnu državu.

Čestitke građanima općine Gradačac i Bosne i Hercegovine uputili su predsjedavajući OV Gradačac Enir Šakić i općinski načelnik Edis Dervišagić koji je istakao važnost i značaj Gradačca u odbrani nezavisnosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine.

Sudbina Bosne i Hercegovine i njena budućnost koja je građana u najtežim vremenima još uvijek ovisi o svima nama. O našim postupcima, o našim odlukama, o našem razumijevanju stanja i situacije u kojoj živimo. I o našoj opredjeljenosti  da borbu za Bosnu i Hercegovinu onakvu kakvu smo gradili od 1992. do 1995. godine, onakvu kakvu smo gradili od 1941. do 1945., onakvu kakvu smo gradili u svim godinama prije toga moramo nastaviti i na toj borbi istrajati. Jer samo cjelovita Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda može biti država po mjeri svih nas, poručio je općinski načelnik Edis Dervišagić.

U prigodnom referatu profesor historije Selmir Idrizović, član Udruženja „Sehara“ Gradačac je istakao važnost otpora građana agresiji i zalaganje Vlade  Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda čime je Bosne i Hercegovina očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

Ako poznajemo prošlost znat ćemo se postaviti prema budućnosti. Jer naša zajednička domovina Bosna i Hercegovina ne samo da ima svoju prošlost, ona mora da ima i svoju budućnost. Jako je važno da svi u Bosni i Hercegovini razmišljamo o budućnosti. U toj budućnosti treba da razmišljamo na način da gradimo jedan od najvažnijih projekata u BiH a to je projekat povratka svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini njihovoj domovini Bosni i Hercegovini. To je stoljetni bosanskohercegovački i evropski projekat koji treba da pokaže da ljudi različitih vjera, nacija mogu da žive u jednoj slobodnoj i jedinstvenoj državi, zaključio je Selmir Idrizović.

Članice Ženskog vokalnog ansambla KUD „Gradačac“ i Udružanja „Žene Gradačca“ kao i učenici gradačačkih osnovnih i srednjih škola su svojim nastupom uveličali Svečanu sjednici OV Gradačac i obilježavanje 1. Marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac

 

 

Comments are closed.

YouTube