Najnovije vijesti

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana BiH

09/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana BiH
Boračka udruženja

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovaj dan, 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine i Dan logoraša BiH.

Centralna manifestacija za područje grada Gradačca održana je u gradskom parku. Zvanične delegacije su odale poštu i položile cvijeće na spomenik sa spomen kosturnicu poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora te centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine. Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, delagacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac je položila cvijeće na bistu Josipa Broza Tita u gradskom parku.

– Prije 77 godina zvanično je završen II svjetski rat i proglašena pobjeda nad nacističkom Njemačkom. Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 1945. godine jedan je od najznačajnijih praznika kojim se antifašizam potvrđuje kao civilizacijska tekovina. Pozivamo sve antifašiste Bosne i Hercegovine na jačanje i suprostavljanje širenja svih oblika fašizma na prostorima naše države i Evrope. Bosanskohercegovački narod gaji ideju antifašizma i to treba jasno poručiti onima koji u novije vrijeme pokušavaju urušiti antifašističku ideju u Bosni i Hercegovini. Jasno je da fašizam nije iskorijenjen ni kod nas ni u Evropi. Zato, pozivamo sve strukture vlasti na nivou Bosne i Hercegovine da zakonom zabrane sve fašističke povampirene istupe i ideje, kao što je to uradila većina zemalja Evrope. Apeliramo na strukture vlasti svih nivoa Bosne i Hercegovine, da pokažu više poštovanja prema obilježavanju značajnih datuma iz naše bogate antifašističke istorije i Narodno oslobodilačkog rata 1941-1945. godine, saopćeno je iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac.

Sa gradačačkog područja, prema zvaničnim podacima i poimeničnim spiskovima, aktivno je u Narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine učestvovalo 1.390 boraca. Njih 217 ugradilo je svoje živote u naš Gradačac i našu BiH, a 53 građana su bili žrtve fašističkog terora. Dvoje je otjerano na prisilan rad a 8 je političkih zatvorenika, interniraca i deportovanih. Bilo je 256 ratnih zarobljenika. Preživjelih je 853 boraca učesnika NOB-a. 

Na današnji dan, 9. maja 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuvjetna predaja nacističke Njemačke, zvanično je završen II svjetski rat i proglašena pobjeda nad nacističkom Njemačkom.

Danas, 77 godina kasnije, jasno je da fašizam nije iskorijenjen ni kod nas ni u novoj Evropi koja je utemeljena na današnji dan. Dan Evrope ustanovljen je kao dan sjećanja na deklaraciju francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim službenim korakom u nastanku EU-a.  Vijeće Evropske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao “Dan Evrope”.

 

Dan Zlatnih ljiljana BiH

Ovaj dan, 9. maj, se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine. Centralna manifestacija obilježavanja Dana zlatnih ljiljana BiH održava se danas u Sanskom Mostu. Tim povodom, danas je odata počast poginulim i umrlim dobitnicima najvećih ratnih priznanja Armije Republike BiH i tim povodom je položeno cvijeće na spomen obilježje Zlatnim ljiljnima i dobitnicima Zlatne policijske značke te grob Ivana Mijačevića, ratnog komandanta 107. gradačačke viteške motorizivane brigade.

Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Zlatni ljiljan dodjeljivao se pripadnicima ARBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršili djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika ArmijeRBiH, od toga posthumno 982 pripadnika.

Na području Gradačca odlikovano je 42 pripadnika 107. viteške motorizovane brigade, od kojih 7 posthumno. Osim priznanja Zlatni ljiljan dodjeljena su dva priznanja Srebreni štit, dvije Zlatne policijske značka i pet srebrenih policijskih znački te jedno priznaje Red hrvatskog pletera.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube