Najnovije vijesti

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana BiH

09/05/2021 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana BiH
Boračka udruženja

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan evrope. Ovaj dan, 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana Bosne i Hercegovine i Dan logoraša BiH.

Centralna manifestacija za područje grada Gradačca održana je u gradskom parku u organizaciji Saveza boračkih organizacija Grada Gradačac, Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945. Gradačac i Gradske uprave Gradačac. Zvanične delegacije su odale poštu i položile cvijeće na spomenik sa spomen kosturnicu poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora te centralno spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Danas je odata počast poginulim i umrlim dobitnicima najvećih ratnih priznanja Armije Republike BiH i tim povodom je položeno cvijeće na spomen obilježje Zlatnim ljiljnima i dobitnicima Zlatne policijske značke te grob Ivana Mijačevića, ratnog komandanta 107. gradačačke viteške motorizivane brigade.

Delagacija Udruženja antifašista i boraca NOR-a Gradačac je položila cvijeće na bistu Josipa Broza Tita u gradskom parku.

Čestitku u povodu Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana BiH i Dana logoraša BiH uputio je Edis Dervišagić, gradonačelnik grada Gradačca kao i organizatori obilježavanja ovog značajnog dana Savez boračkih organizacija grada Gradačac, Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja Gradačac i Udruženje antifašista i boraca NOR 1941-1945. godine Gradačac.

Prije 76 godina, 1945. godine u Berlinu je potpisana bezuvjetna predaja nacističke Njemačke, zvanično je završen II svjetski rat i proglašena pobjeda nad nacističkom Njemačkom.

Sa gradačačkog područja, prema zvaničnim podacima i poimeničnim spiskovima, aktivno su u Narodno-oslobodilačkoj borbi od 1941. do 1945. godine učestvovala 952 borca, od kojih su 263 poginula. U borbama za Gradačac i okolinu poginulo je 45 boraca iz drugih partizanskih jedinica a 70 je žrtava fašističkog terora.

Značka „Zlatni ljiljan“ najveće je ratno priznanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine. Zlatni ljiljan dodjeljivao se pripadnicima ARBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprostavljanju agresoru, doprinijeli širenju slobodnih dijelova BiH, izvršili djela u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje. 

Zlatnim ljiljanom odlikovano je 1782 pripadnika ArmijeRBiH , od toga posthumno 982 pripadnika.

Radio Gradačac

 

 

Comments are closed.

YouTube