Najnovije vijesti

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

09/05/2018 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom
Boračka udruženja

Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Gradačac je organizovao obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom u 2. svjetskom ratu odavanjem pošte poginulim borcima i civilnim žrtvama polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenike Gradskom parku. Delegacije su položile cvijeće na spomenik poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941- 1945. godine i spomen-obilježje šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

Prisutne je pozdravio i zahvalio na dolasku Husein Mejremić, predsjednik UABNOR Gradačac, a održan je i kraći čas historije kao podsjećanje na značaj i ulogu boraca u sastavu antifašističke koalicije i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.


Ujedno, 9. maj obilježava se u Bosni i Hercegovini i kao Dan logoraša i Dan Zlatnih ljiljana. Zlatni ljiljan je najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.


Čestitku u povodu ovog značajnog datuma je uputio općinski načelik Edis Dervišagić:

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, svim građanima općine Gradačac, u ime organa općine Gradačac i u svoje ime upućujemo čestitke. Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu 1945. jedan je od najznačajnijih praznika kojim se antifašizam potvrdjuje kao civilizacijska tekovina.

Ovaj datum je Dan Zlatnih ljiljana, tako ovom prilikom svim dobitnicima najviših ratnih priznanja upućujemo čestitke  uz izražavanje iskrene zahvalnosti za hrabrost kojom su doprinijeli našoj današnjoj slobodi, miru i ravnopravnosti, i slamanju pojave fašizma na ovim prostorima.

Na današnji dan  utemeljena je nova Evropa. Ovaj Dan postaje sve značajniji za našu zemlju, obzirom na želju građana približavanju Evropskoj uniji.

Želimo brz napredak i sretniju budućnost građana općine Gradačac i Bosne i Hercegovine koji svojim zalaganjem, znanjem i hrabrošću zaslužuju, navodi se u čestitki općinskog načelnika.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube