Najnovije vijesti

Obilježen Dan šehida i Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu

05/06/2019 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan šehida i Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu
Boračka udruženja

Obilježavanje Dana šehida na području Medžlisa IZ Gradačac i Dana žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu započelo je na centralnom spomen-obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtavama odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992 do 1995. godine okupljanjem porodica šehida, predstavnika boračkih organizacija i zvaničnih delegacija lokalne uprave, vjerskih institucija i političkih organizacija.


Drugi dan Ramazanskog bajrama u BiH obilježava se kao Dan šehida. Ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Odlukom Općinskog vijeća Gradačac 5. juni se obilježava kao Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu.


Obraćajući se prisutnima Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac, istakao je kako ne smijemo zaboraviti naše najmilije koji su dali živote u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine. Centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za područje Gradačca održana je u šehidskom mezarju u Mahmut Mahali. U svim džamijama na području Medžlisa IZ Gradačac proučeni su tevhidi i poklonjene hatme pred duše šehida.

Naša zajednička dužnost je da čuvamo naše emanete, to su država, porodica i vjera. Oni nam omogućavaju da opstanemo, da budemo dostojanstveni, poštovani, tolerantni u suživotu sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini. Da gradimo naše odnose na temeljima dobra i dobročinstva a ne grijeha i neprijateljstva, na dobrobit svih u našoj državi, rekao je Nusret Kujraković, glavni imam Medžlisa IZ Gradačac.

Kako je istaknuto, Gradačac je u proteklom periodu imao tešku i tužnu sudbinu, u mnogim prilikama bio je bastion odbrane i iz ovoga grada se branila i gradila država Bosna i Hercegovina.

Neka ovi bijeli nišani budu podsjećanje na herojsku odbranu domovine i zarad dalje izgradnje države i pomirenja gradimo suživot ali nikada i nigdje ne zaboravimo tužnu sudbinu kroz koju smo prošli i žrtve Gradačca za Bosnu i Hercegovinu, poručio je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Istaknuto je da podsjećanje i poštivanje žrtava uloženih u odbranu države Bosne i Hercegovine, kao i u izgradnju naše budućnosti su trajna obaveza koju moramo njegovati i prenositi mladima.  

Učeći dove i molitve, prisjećajući se bosanskih šehida imami su zajedno sa džematlijama obišli mjesna mezarja. Delegacija Općine Gradačac i Saveza boračkih organizacija položila je cvijeće na spomen-obilježje „Križ“ u Ledenicama Donjim.

Održan je tradicionalni prijem poridica šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava odbrambeno-oslobodilačkog rata i predstavnika boračkih udruženja.    

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube