Najnovije vijesti

Obilježen Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu

05/06/2020 | objavio Radio Gradačac
Obilježen Dan žrtava Gradačca za Bosnu i Hercegovinu
Boračka udruženja

Danas je u Gradačcu održana manifestacija “Žrtve Gradačca za Bosnu i Hercegovinu”. 5. juni u Gradačcu se obilježava kao Dan žrtava s ciljem prisjećanja i odavanja počasti šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata koji su svoje živote ugradili u slobodu Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje je započelo na centralnom spomen-obilježju u gradskom parku okupljanjem porodica šehida, predstavnika boračkih organizacija i zvaničnih delegacija lokalne uprave, vjerskih institucija i političkih organizacija.

Obraćajući se prisutnima Munever Beširović, predsjednik Saveza boračkih organizacija Gradačac istakao je kako ne smijemo zaboraviti naše najmilije koji su dali živote u odbrani Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić je poručio da Gradačac nikada neće zaboraviti svoje heroje i žrtve, a posebno zbog generacija koje dolaze da znaju važnost odbrane Gradačca i tragedije koju je preživio kako se zlo nikada ne bi ponovilo.

– Zarad budućnosti neophodno je graditi dobre međuljudske odnose i razvijati vjersku toleranciju, suživot i poštovanje među svim građanima i narodima, ali nikada ne zaboraviti kroz šta je Gradačac prošao, istakao je Dervišagić.

Obilježavanje Dana žrtava u Gradačcu posebno je značajno za porodice šehida i poginulih boraca čiji su najbliži ugradili svoje živote u odbranu slobode ovih prostora rekao je Razim Omerović, predsjednik Organizacije porodica šehida-poginulih boraca Gradačac.

Nakon Centralnog spomen obilježja delegacije su položile cvijeće i odale počast poginulim borcima i civilnim žrtvama na centralnom vojnom mezarju u Mahmut Mahali i spomen-obilježju Križ u Ledenicama Donjim.

Imami Medžlisa Islamske zajednice Gradačac proučili su Jasin-i-šerif i dovu pred duše šehida. U crkvi Sv. Marka Evanđeliste u Gradačcu je služena Misa za poginule branitelje ”107 Vmtrbr“ i civilne žrtve odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Manifestacija „Sloboda Kapije BiH sa slobodu Bosne i Hercegovine“ biće nastavljena u utorak 9. juna obilježavanjem Dana 107. viteške Gradačačke brigade.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube